Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Valtuustoraportti: Raahe karsii päättäjiä

  • Kaupunginvaltuuston äänin 37-5 hyväksymä päätös.
    Kaupunginvaltuuston äänin 37-5 hyväksymä päätös.

Raahe tiivistää päätöksenteko-organisaatiota ja lanseeraa oman toimielimen vastaamaan lähidemokratiasta.

Raahen kaupunginvaltuusto kokousti viimeistä kertaa tälle vuodelle 14. joulukuuta. Asialistalla oli vain yksi käsiteltävä asia: hallinnon uudistaminen. Keväällä alkanut uudistustyö vähentää radikaalisti lautakuntien ja niissä toimivien luottamushenkilöiden määrää. Uudistus tulee voimaan seuraavan vaalikauden alusta eli kesällä 2017. Siihen mennessä nyt päätetty uudistus (oheisessa kuvassa ja tässä linkissä) viedään hallinto- ja muihin sääntöihin.

Tässä muutamia poimintoja pitämästäni Vasemmistoliiton ryhmäpuheesta:

  • Lopullinen esitys ei suurilta linjoiltaan juuri eroa aivan ensimmäiseksi hahmotellusta mallista vaikka onkin sitä hieman parempi. Uudistuksen vahvimpana lähtökohtana on ollut organisaation pienentäminen ja muiden arvojen edistäminen on ollut alisteista tälle.
  • Kansanvaltaisuus on nähdäksemme vähintään yhtä vahvasti määrällistä kuin laadullista. Luottamushenkilöiden valtaa voidaan vahvistaa laadullisesti suhteessa viranhaltijoihin, mutta vallan keskittäminen entistä harvemmille vähentämällä päätöksentekoon osallistuvien kuntalaisten määrää on yksinkertaisesti kansanvaltaisuuden vähentämistä. Jos tarkastellaan luottamushenkilöiden määrää nyt käsittelyssä olevissa lautakunnissa, niissä on tällä hetkellä 93 varsinaista jäsentä. Uudessa mallissa heitä olisi 45, mikä on 52 prosenttia vähemmän kuin nykyään. Vasemmiston viimeisin esitys olisi vähentänyt lautakuntapaikkoja noin 40 prosentilla.
  • Vasemmistoliiton ryhmä on erityisen huolissaan tulevaisuuslautakunnasta, joka ollaan muodostamassa neljästä nykytoimielimestä. Varhaiskasvatuksen, opetuksen, nuorisotyön, kulttuurin tai liikunnan asiantuntijoita on runsaasti, mutta koko paketin hyvin hallitsevia kuntalaisia on vähemmän. Olisimme halunneet jakaa lautakunnan vielä kahtia varmistaaksemme taloudellisesti pienempien mutta tärkeiden kokonaisuuksien laadukkaan päätöksenteon. Vaarana on päätösvallan delegoinnin lisääntyminen. Tässä muodossaan uudistus haastaa aivan uudella tavalla luottamushenkilöiden perehdytyksen ja resursoinnin tehtäviinsä.

Olin mukana hallinnon uudistusta valmistelleessa toimikunnassa ja äänestin kaupunginhallituksen esityksen puolesta. Vasemmistoryhmän kannat jakaantuivat tasan kahtia, mikä kuvannee kaupunkilaisten tuntoja asiasta, kuten ryhmäpuheessa totesin.

Vaikka malli ei ole juurikaan Vasemmistoliiton ryhmällä tärkeiden periaatteiden mukainen, se olisi voinut olla myös paljon huonompi. Valmistelun aikana luovuttiin esimerkiksi ajatuksesta rajata lautakuntien jäsenyydet vain valtuutetuille sekä kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajien sitomisesta lautakuntien puheenjohtajiksi. Lautakuntien määräksi suunniteltiin pitkään vain kahta. Lisäksi lähidemokratia eteni uudessa mallissa mielestäni lupaavasti, vaikka lopullinen toteutus jäikin kauas aikanaan työryhmässä hahmottelemastamme neljän asukaslautakunnan mallista. Näistä raadollisista syistä kannatin toimikunnan ja kaupunginhallituksen esitystä. Tietysti toivon myös, että toimikunnan ja kaupunginhallituksen yksimielisyys muistetaan, kun uudistusta aletaan konkretisoida ja eteen tulee neuvoteltavia asioita.

Tämä on ensimmäinen valtuustoraportti, jonka olen saanut aikaiseksi valtuuston syyskaudella. Väsymistä ja ruuhkavuosia on havaittavissa. Syksyn aikana hyväksyttiin muun muassa ensi vuoden budjetti ja investoinnit, joista myös käytin ryhmäni puheenvuoron aiemmassa joulukuun kokouksessa. Facebook-raportointia olen harrastanut kokousten aikana, ja ajattelin siirtää sen ensi vuonna henkilöprofiilista poliitikkosivulle, jollaisen nyt sitten kuitenkin laitan pystyyn. Blogiin tarkoituksena olisi kirjoittaa enemmän aihe- kuin kokouskohtaisia raportteja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

Kemi, Karkkila, Raahe ja Kajaani. Joku niissä mättää aina.

Toimituksen poiminnat