Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Valtuustoraportti: Melkoinen aloitesavotta

Kevätkauden viimeisessä kokouksessa (22.6.) Raahen kaupunginvaltuusto käsitteli yli 30 aloitetta.

Ennen kuin aloitesavotta alkoi, hyväksyttiin Ketunperän tuulipuiston osayleiskaava. Kuntalainen viestitti ennen kokousta, ettei ole tyytyväinen tuulimyllyjen melumallinnukseen. Sana sanaa vastaan, kun kaavoittajan mukaan melumallinnus on tehty asianmukaisesti juuri oikeista paikoista.

Perussuomalaisten ryhmä esitti kaavan hylkäämistä. Esitystä käytiin esittelemässä meidänkin ryhmälle etukäteen, mutta sen perusteet eivät olleet kaavan huonoudessa vaan tuulivoiman vastustamisessa yleensä. Kaava meni läpi äänin 40-2.

Hyväksyimme myös lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman. Sitä kommentoitiin hyväksi koonniksi lasten ja nuorten palveluista, mutta keskeiset kehittämiskohteet ja mittarit eli strategisuus puuttuu. Hyväksyttiin kuitenkin.

Uusimme lisäksi Raahen koulutuskuntayhtymän perussopimuksen. Ammattiopiston ja Aikuiskoulutuskeskuksen yhdistymisen yhteydessä organisaatiota muutetaan siten, että yhtymävaltuusto lakkautetaan ja sen päätösasiat siirtyvät omistajakuntien valtuustoihin. Minusta uudistus tehtiin oikein: kuntayhtymämalli säilytettiin eikä lähdetty yhtiöittämään, ja vaaleilla valittujen kunnanvaltuustojen valtaa kasvatetaan.

Aloitesavotta alkoi keskustalaisen varavaltuutetun ärhentelyllä siitä, kuinka kauheasti on tehty aloitteita ja työllistetty niillä viranhaltijoita. Syy kokouksen aloitteiden määrään oli kuitenkin se, että Vasemmistoliiton valtuutettu esitti keväällä kaikkien roikkuvien aloitteiden käsittelyä kesäkuuhun mennessä. Näin toimittiinkin, ja aloitteita käsiteltiin nyt monen vuoden ajalta.

Sieltä voisi nostaa esiin demarivaltuutetun aloitteen työryhmän perustamisesta itsenäisyyden 100-vuotisjuhlallisuuksia valmistelemaan. Kaupunginhallitus nimesi viikkoa aiemmin minutkin sellaiseen työryhmään.

Tämän kokouksen aloitteissa jätin kysymyksen Fennovoiman ydinvoimalahankkeen riskiarvioinnista. Osoitin sen Raahen Energialle ja kaupungin omistajaohjaukselle. Myöhemmin tapahtuneet Fortumin vetäytyminen ja sen vuoksi Kroatia-seikkailulla ostettu aika voisivat viimein saada ydinvoiman kannattajatkin pohtimaan hankkeen taloudellista todellisuutta.

Kokousta ei kuvattu nettiin, koska kuvaajat olivat jo kesälomalla. Yritin raportoida jotain taas Facebookiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat