Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Tulisipa oikea maakuntahallinto!

Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston kokous (1.6.) sai taas toivomaan aitoa maakuntahallintoa.

Maakuntavaltuuston tilinpäätöskokouksessa ei kuultu edes yhtään ryhmäpuhetta, toisin kuin aiempina vuosina. Ehkä sekin kertoo jotain siitä, mikä merkitys valtuuston kahdella vuosittaisella kokouksella on.

Maakuntaliitto on vähän niin kuin EU, sitä ohjataan poliittisesti lähinnä hallituksen (komission) ja jäsenkuntien (jäsenmaiden) suoran vaikuttamisen avulla. Valtuuston eli parlamentin tehtäväksi jää tehtyjen päätösten siunaaminen tai pieni viilaaminen.

Europarlamenttihan saattaa tietysti äänestää komission esityksiä kumoon, mutta sillä onkin siihen resurssit ja riittävästi toimivaltaa. Parlamentti valitaan vaaleilla, jäsenet tekevät työtään päätoimisesti ja unionin toimiala on suhteellisessa mittakaavassaan paljon maakuntaliittoa laajempi. Maakuntavaltuuston lisäksi suunnilleen samalla alueella toimii vaikka mitä kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien valtuustoja, joissa kaikissa käytetty valta perustuu samoissa kunnallisvaaleissa annettuihin ääniin.

En tarkoita, että maakunnallisen tason päätöksentekijöiden pitäisi olla päätoimisia tai edes saada isompia palkkioita. Tarkoitan, että aito maakunnallinen itsehallinto (vrt. kunnallinen itsehallinto) toteutuu jossain aivan muissa rakenteissa ─ esimerkiksi sellaisissa, joista Vasemmistoliitto puhuu esittäessään kolmiportaista hallintorakennetta:

Vasemmisto ehdottaa Suomeen laajaa hallinnon rakenneuudistusta, jonka perustana on hallinnon yksinkertaisuus, demokraattisuus ja tehokkuus. Ehdotus perustuu kolmiportaiseen hallintorakenteeseen: kunta, aluehallinto ja valtio. Ajatus ei ole uusi, vasemmisto on ajanut kolmiportaista hallintoa jo 1980-luvulta.

Mallissa uusi itsehallinnollinen ja suorilla vaaleilla johdettava aluehallinto korvaisi nykyiset maakunnat, suuren joukon erilaisia kuntayhtymiä, suunnitellun metropolihallinnon sekä pääosin myös ELY:t, AVI:t ja TE-toimistot. Ehdotettu malli voidaan toteuttaa yhteen sovitettuna sote-uudistukseen tai sen korvaavana.

Luottamushenkilöiden palkkioiden suuruus tai jopa palkallisuus nousi viikolla esiin, kun Yle kertoi Helsingin kaupungin selvittävän, pitäisikö kaupunginhallituksen jäsenille maksaa enemmän ajankäytön helpottamiseksi. Samaa pohditaan varmasti ympäri Suomen, kun kunnat etsivät säästöjä luottamushenkilöorganisaation pienentämisestä ja panevat uutta kuntalakia käytäntöön.

Palkkioihin liittyy paljon näkökulmia, joista itse olen pohtinut päättäjien ja muiden kuntalaisten syvenevää kuilua. Ammattipolitiikkojen pienenevä ryhmä saa lisää painoarvoa eikä se ole demokratian kannalta hyvä. Toisaalta kuntalaki ainakin yrittää helpottaa vapaiden saamista luottamustoimien hoitamiseen. Ehkä koko- ja puolipäiväisen luottamustoimen vapaus tuo lisää pyrkijöitä luottamustoimiin ja "päättäjäkierto" nopeutuu eikä hidastu. (Itse en osaa tuomita esimerkiksi sitä, että liikenneministeri ilmoittaa jo tässä vaiheessa olevansa politiikassa neljä vuotta ja etsivänsä sitten taas haasteita muualta.)

Maakuntavaltuustoon palatakseni, siellä käyty keskustelu oli ihan mielenkiintoista. Edunvalvonnasta ja siihen liittyvästä viestinnästä puhuttaessa maakuntajohtaja muun muassa mainitsi, että maakuntalehtien Lännen Media -yhteistyö on huonontanut alueen viestien esillesaamista. Maakuntaliiton arviointikertomuksessa korostettu koulutuspaikkoihin kohdistuva edunvalvonta puolestaan antoi paikalla olleelle oppositiokansanedustajalle tilaisuuden huomauttaa, kuinka tärkeää edunvalvonta on uuden hallituksen leikkauspolitiikan aikana. Liittohan ei esimerkiksi ole onnistunut pitämään Ylivieskan (tai Raahen) amk-koulutuksen puolia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Luehan maakuntaliiton ja sairaanhoitopiirin perussopimukset, nehän takaavat kepun yksinvallan molemmissa, jos maakuntahallitus olisi valittu suhteellisella vaaleilla, ei keskustalla olisi enemmistöä maakuntahallituksessa.

Toimituksen poiminnat