Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Valtuustoraportti: Ei kelvannut kansanäänestys

Viikko sitten (27.4.2015) kokoontuneella Raahen kaupunginvaltuustolla oli listallaan 11 kohtaa mutta kiinnostus kohdistui kahteen kokonaisuuteen: kunta- ja osakuntaliitoksiin sekä kuntalaisten ja valtuutettujen aloitteisiin.

Valtuusto antoi kaupungin lausunnon Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen kuntaliitoksesta, jonka valtio määräsi selvitettäväksi viime vuonna. Raahe on perinteisesti suhtautunut liitokseen myönteisesti, kun taas pienemmät naapurikunnat arastelevat isomman kelkkaan lähtemistä. Niin kävi lopulta nytkin: me olimme äänestyksen jälkeen suostuvaisia, Pyhäjoki oli tyrmännyt liitoksen jo aiemmin ja Siikajoki antoi rukkaset parin päivän päästä.

Vasemmistoliiton ryhmä esitti kansanäänestyksen järjestämistä kuntaliitoksesta ja hävisi käydyn äänestyksen. Olisipa äänestys toteutunut tai ei, kaupungin kantana se olisi ollut vahva viesti kuntalaisdemokratian puolesta. Pidin ryhmäpuheemme, josta voi lukea tarkemmat perustelut. Itse suhtaudun kuntaliitokseen myönteisesti, kuten ilmeisesti suurin osa ryhmästämme. Myönteisimmin suhtaudumme kuitenkin kansanäänestysten lisäämiseen.

Annoimme myös lausunnon osakuntaliitoksesta, jossa Siikajoen Ojalanperä liitettäisiin Raaheen. Päätökseksi tulleessa pohjaesityksessä mentiin piiloon kolmen kunnan tuhoontuomitun liitosselvityksen taaksen ja pyöriteltiin, ettei osakuntaliitos ole sen vuoksi ajankohtainen. Esitin ryhmämme puolesta, että Raahe ottaa Ojalanperän ilomielin vastaan, jos kolmen kunnan liitos kariutuu. Tästäkin muotoilusta äänestettiin esityksemme tappioksi.

Jossain vaiheessa kuntaliitoskeskustelua keskustalaisvaltuutettu ennakoi kuntaliitosten olevan sellaisenaan historiaa. Tulevaisuutta on kuulemma maakuntahallinto, jolla on verotusoikeus ja kansanvaalit, mitä keskusta puhujan mukaan kannattaa. Olen samaa mieltä asiasta, mutta väkisinkin muistui mieleen viime syksynä valtuuston antama lausunto, jossa Raahen kaupunkin keskustalaisten johdolla (äänestyksen jälkeen) vastusti kansanvaalin järjestämistä sote-alueiden päättäjien valitsemiseksi.

Merkitsimme tiedoksi viime vuonna tehdyt kuntalais- ja valtuustoaloitteet. Vasemmistovaltuutetun esityksestä päätimme, että vielä käsittelyssä olevista aloitteista tulee selvitykset kesäkuun kokoukseen. Valtuustoaloitteiden joukossa hyväksynnän sai myös oma aloitteeni Reilun kaupan kaupungin arvonimen hakemisesta. Pitääkin kutsua pari viikkoa sitten perustettu kannatustyöryhmä pian koolle suunnittelemaan hanketta tarkemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Näin se on valitettavasti edustuksellisessa demokratiassa, että enemmistö päättää, tosin päätöksiä saa vielä kuitenkin arvostella.
Oletko valtuustoryhmäsi puheenjohtaja, vai delekoitiinko sinulle ryhmäpuheenvuoro ?

Käyttäjän peltokangas kuva
Niko Peltokangas

Joo, olen ollut ryhmän puheenjohtaja tämän vuoden alusta.

Toimituksen poiminnat