Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Valtuustoraportti: Merikadun tilaratkaisu jonkinlaiseen päätökseen

Kaksi viikkoa sitten kokoontunut valtuusto päätti rakentaa Merikadun koululle uudet tilat lukion yhteyteen. Asiasta äänestettiin ja jaettiin tyylittömyyspisteitä.

Merikadun koulun tilaratkaisu syntyi äänin 33–10. Itse olin samalla kannalla kuin viikkoa aiemmin hallituksen kokouksessa eli kannatin lukion laajentamista. Syitä oli kolme: 1) uudisrakennus on turvallisempi ja sujuvampi kuin muutto kadun toiselle puolelle kauppakoulun tiloihin, 2) uudisrakennus on kaupungin valmistelun mukaan edullisempi vaihtoehto ja 3) päätös oli tehtävä, jotta koulun oppilaat ja henkilökunta saavat tiedon tulevasta ja pääsevät nopeasti terveellisiin tiloihin.

Asian käsittely pitkittyi parilla kuukaudella, koska kauppakoulun rehtori kyseenalaisti kaupungin teknisen palvelukeskuksen laskelmat vaihtoehtojen hinnoista. Myös väitteet käydyistä neuvotteluista alkoivat näyttää kaunistelluilta. Kuten kokouksessakin sanoin, uudisrakennus vaikuttaa käärmeeltä, joka ajettiin onnistuneesti pyssyyn. Valmistelu saikin runsaasti kritiikkiä kokouksessa.

Pidemmällä valmistelulla ja pakottamalla osapuolet aitoon keskusteluun kauppakoulun tilojen käyttämisestä olisi voitu saada toisenlainen lopputulos. Minusta olisi kuitenkin ollut kohtuutonta oppilaita ja opettajia kohtaan pitkittää päätöstä. Jos joku toimi vilpillisesti lukion laajennusta ajaessaan, hän siinä myös onnistui. Toivottavasti osaamme taas seuraavalla kerralla vaatia valmistelulta enemmän.

Lisämausteen kritiikkiin toi samana päivänä julkaistu tarjouspyyntö uudisrakennuksen sähkötöiden suunnittelusta yhdistettynä palolaitoksen vastaavaan urakkaan. Itse en asiaa kovin ihmetellyt – tarjouspyyntö on peruttavissa ja ennakoiva ote on usein paikallaan – mutta monia muita sen tuntui loukkaavan.

Kokouksen muista asioista mainittakoon minulle ja parille muulle opetuslautakuntalaiselle myönnetty ero kaupunginhallitukseen valinnan vuoksi. Keskustelua herätti runsaasti sisäilmaryhmän raportti kaupungin kiinteistöistä. Esimerkiksi Vihannin yläkoululla kärsittävistä oireista saatiin valtuustossa istuvalta rehtorilta paljon laajempi kuvaus kuin raportista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Niko,tämäkö on tärkeämpi kuin naapuriin tuleva ydinvoimala ?

Käyttäjän peltokangas kuva
Niko Peltokangas

Ai niin kuin rakentamisen vai asiasta kirjoittamisen kannalta? Tämän kokouksen asialistalla ei ydinvoimalaa ollut. Ja kyllä, kannatan kouluinvestoinnin tekemistä ennemmin kuin taloudellisesti epävarman, ympäristön kannalta haitallisen ja poliittisesti turvattomuutta luovan ydinvoimalan rakentamista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiitos Niko, sinun kantasi tuli nyt selväksi.

Toimituksen poiminnat