Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Valtuustoraportti: Merikatu-vaihtoehdot ja keskustavisiot esittelyssä

Vuoden ensimmäinen valtuusto katseli visioita Raahen keskustasta, kuunteli vaihtoehdot Merikadun koulun tilaratkaisusta sekä valitsi hallituksen ja puheenjohtajiston loppukaudeksi.

Kokouksen odotetuinta antia oli Merikadun tilaratkaisu, josta oli määrä kuulla kaksi vaihtoehtoa ja päättää jatkotoimista. Joulukuussahan hyväksyimme talousarvioon 3 miljoonan rakennusinvestoinnin sekä kirjauksen, ettei hanketta aloitetta ennen kuin on selvää, mitä rahalla saa ja millainen vaihtoehto olisi hyödyntää Raahen Porvari- ja Kauppakoulun tiloja kadun toisella puolella. Hallituksen yksimielinen esitys muuttui valtuustossa, kun tarpeeksi monelle selvisi, ettei todellisia neuvotteluja RPKK:n kanssa ole käyty, vaan lukion yhteyteen rakennettava laajennus on ollut suunnittelun lähtökohtana.

Toivottavasti episodista opitaan jotain – esimerkiksi se, että valtuutetut haluavat ihan oikesti kuulla vaihtoehdoista ennen päätöksentekoa. Tuntui oudolta, kun maanantaina kaupungin teknisen palvelukeskuksen johtaja esitteli yhtä vaihtoehtoa ja yksityisen RPKK:n rehtori toista. Vaihtoehdot pitäisi valmistella virkatyönä. Onneksi puheenjohtaja totesi heti alkuun, että esittelyjen jälkeen asia lähetetään kaupunginhallituksen valmisteltavaksi, eikä kukaan intoutunut tekemään spontaaneja esityksiä jomman kumman hankkeen aloittamisesta.

Keskeiset kysymykset asiassa ovat kustannukset ja turvallisuus. Itse olen ollut kallellaan uuden rakentamiseen, mutta jos kadun ylittämiseen liittyvät haasteet saadaan ratkaistua esimerkiksi uusilla katulinjauksilla ja RPKK:n vuokra jää oman rakentamista edullisemmaksi, voisi kauppakoulun tilat olla pitkäaikainen ratkaisu.

Hyväksyimme myös uuden konserniohjeen. Siihen tuli pari hyvää lisäystä vielä kokouksessa, mutta sisällön kanssa yhtä olennaista lienee, että sitä noudatetaan. Konserniohjauksesta vastaavat virkamiehet ja toimielimet voivat edesauttaa asioita ainakin kutsumalla yhtiöiden toimitusjohtajia kuultaviksi ja evästettäviksi kuten konserniohje mainitsee. Harmillista on esimerkiksi se, että kaupungin ja konserniyhtiöiden henkilöstöpolitiikkaa ei saada selväsanaisesti samaan linjaan, vaan yhtiöt noudattavat kaupungin politiikkaa vain "soveltuvin osin".

Kaksi vuotta sitten valtuuston puheenjohtajiston ja kaupunginhallituksen kausi päätettiin jakaa kahtia, ja nyt valitsimme luottamushenkilöt loppukaudelle. Puheenjohtajisto jatkoi samana vain sillä kaksi vuotta sitten sovitulla muutoksella, että kolmannen varapuheenjohtajan paikka siirtyi perussuomalaisilta kokoomukselle. Kaupunginhallituksen uusi keskustalainen puheenjohtaja siirtyi opetuslautakunnan puheenjohtajan paikalta. Opetuslautakunnasta valittiin hallitukseen myös yksi keskustalainen jäsen sekä minut. Erot lautakunnasta myönnettäneen helmikuussa.

Vaikka muutokset olivat lopulta pieniä – perussuomalaisten hajonneen ryhmän hallituspaikkakin jaettiin puoliksi kahden uuden ryhmän kanssa – valinnoista käytiin silti kunnallisjärjestöjen välinen neuvottelu. Uskon useamman ryhmän seuranneen tarkkana tilannetta, josko jostain avautuisi tilaisuus lisätä omaa vaikutusvaltaa hallituksessa. Suhteelliset vaalit kuitenkin vältettiin. Vasemmistoliitto ilmoitti neuvottelussa teknisestä vaaliliitosta kristillisdemokraattien yhden hengen ryhmän kanssa.

Kokouksen alussa kaavasuunnittelijat esittelivät visioitaan Raahen keskustan kehittämisestä. Työtä on tehty edellisellä valtuustokaudella istuneen poliitikkotyöryhmän kirjaamien toiveiden perusteella. Kokouksen nettilähetys käynnistyi vasta esittelyn ja muutaman kommentin jälkeen, ja paikallislehden toimittajakin ajettiin ulos kaavakuvien ajaksi.

Valtuutetuille ei esittelyn salaista luonnetta mitenkään kommentoitu. Itse näin kuvat tornitaloista, kauppakeskuksesta, hotellista, puistokadusta sekä Merikadun koulun tontille piirretyistä taloista jo joulukuussa hallituksessa. Visiot ovat kunnianhimoisia ja haluankin asua kaupungissa, joka uskaltaa unelmoida. Kaavoituksen lisäksi tarvitaan tietysti kaupunkimarkkinointia ja elinkeinoedunvalvontaa työpaikkojen ja asukkaiden houkuttelemiseksi.

Siinä valkoisia, ikkunattomia laatikoita katsellessa ajattelin, että näyttäähän se kauniilta, kun ei missään näy yhtään mainosta ja valokylttiä. Jos/kun suunnitelmia aletaan toteuttaa, täytyy huolehtia julkisen tilan säilymisestä julkisena eikä antaa liike-elämän viedä esimerkiksi keskustan katu- ja puistoalueita. Toki keskustaa kehitetään, jotta se houkuttelisi ihmisten halua kaupallisia palveluja.

Facebook-raporttiakin kirjoitin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat