Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Valtuustoraportti: Kouluja rakennetaan ja lakkautetaan

Joulukuussa kokoustivat Raahen kaupunginvaltuusto (8.12.) ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuusto (1.12.). Työnsä sai jonkinlaiseen päätökseen myös lähidemokratiamallia työstänyt työryhmä.

Kaupunginvaltuuston suurimmaksi keskustelunaiheeksi nousi talousarvion investoinneissa mukana ollut Merikadun koulun uudisrakentaminen ja vaihtoehdoksi esitetty muutto Raahen Kauppa- ja Porvarikoulun tiloihin. Vaihtoehdon esittely luottamushenkilöille on jäänyt kauppakoulun rehtorin varaan, ja valtuustossa oltiinkin tyytymättömiä asian valmisteluun. Hyväksyimme talousarvion, mutta lisäsimme investoinnin yhteyteen lausuman, ettei hankkeen valmistelua jatketa ennen kuin valtuusto on tammikuussa saanut riittävät tiedot vaihtoehdoista. Päätös oli tarpeellinen muistutus hyvän valmistelun tärkeydestä, vaikka uskonkin valtuuston päätyvän lukion yhteyteen rakennettavan koulun kannalle.

Ainoa äänestys käytiin Vihannin lukion lakkauttamisesta. Itse olin samaa mieltä kuin aiemmin opetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen käsitellessä asiaa ja äänestin lakkauttamisen puolesta. Tärkein peruste opiskelijoiden siirtämisellä Raahen lukioon on laajemman kurssitarjonnan ja siten paremman koulutuksen takaaminen. Pienenä hyvityksenä Vihannin ja Raahen kuntien vuonna 2012 solmiman yhdistymissopimuksen rikkomisesta vihantilaisopiskelijoille taataan muutamaksi vuodeksi maksuttomat koulukyydit. Muutama lakkauttamista vastustanut vetosi juuri yhdistymissopimukseen, mutta itse ajattelen, että sopimusta täytyy voida arvioida uudestaan, jos olosuhteet sitä vaativat. Ongelmaksi muodostuu tietenkin se, ettei toinen sopijapuoli ole enää huolehtimassa oikeuksistaan.

Suuremmitta keskusteluitta edistimme Hakotaurilahden asemakaavaa, Pyhtilänkankaan ja Pietarinpolun tonttien myyntiä sekä keskustan katujen peruskorjausta. Lisäksi päätimme Antinkankaan koulun 14 miljoonan arvoisesta rakennushankkeesta. Kaupunginhallitusta emme sitä vastoin saaneet valittua, sillä perussuomalaisina valtuustoon valittujen neljän valtuutetun valtuustoryhmien määrästä ja kokoonpanosta ei ole selvyyttä. Periaatteessa yhdelle vähintään kolmen hengen ryhmälle on yksi hallituspaikka tarjolla. Valintaa yritetään uudestaan tammikuussa. Itse olen yksi Vasemmistoliiton kolmesta hallitusehdokkaasta.

Valtuuston kokouksessa jaettiin perinteiset joululehdet sekä ensi vuoden seinäkalenteri. Toinen valtuuston kansanedustajista hoksasi myös jakaa joulukorttinsa kokouksen yhteydessä. Facebook-raporttiakin kirjoittelin.

Joulukuun alussa kokoontui myös maakun​tavaltuusto. Käsittelyssä oli lähinnä maakuntaliiton toimintasuunnitelma, jonka ei kaikessa epäkonkreettisuudessaan suuria intohimoja herätä. Muutama äänestys joistain sanamuodoista toki saatiin aikaiseksi. Vasemmistoliiton esityksestä toimintasuunnitelmaan lisättiin maininta naisyrittäjyyden edistämisestä. Itse en käyttänyt edes puheenvuoroja. Kokouksessa esiteltiin myös sote-uudistusta maakunnan kannalta. Moni asia on auki, mutta ilokseni maakuntaliitto on vaaleilla valittavien sote-päättäjien kannalla.

Kuntalainen keskiöön -työryhmä sai valmiiksi esityksensä Raahen lähidemokratiamalliksi. Se esitellään kaupunginhallitukselle toivottavasti mahdollisimman pian, jotta esityksemme pääsee luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden tutkailtavaksi. Malli perustuu alueellisiin asukaskokouksiin sekä asukaslautakuntiin, joiden tehtävänä on alueellinen kehittäminen ja edustaminen. Hahmottelin pitkälti samanlaista mallia jo keväällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minä pidän näistä katsauksista Raahen kunnallispolitiikkaan. Ne antavat oikean kuvan siitä Suomesta, joka on Kehä Kolmosen tuolla puolen. Ei ollenkaan huono muistutus, että on sitä elämää muullakin.

Raahe on pienkaupunki ja taitaa olla aika riippuvainen Rautaruukista. Mitäköhän mieltä kansalaiset ovat Rosatomin atomivoimalasta, joka taitaa olla Rautaruukin elinehto.

Olen käynyt kaksi kertaa Raahessa etelän turistina ja saanut mukavan kuvan tuosta puukaupungista. Jäipä mieleeni yksi erikoisuus eli museon nahkainen sukelluspuku. Lieneekö sitä käytetty ja mihinkä.

Tsemppiä vain sinne Raaheen sanoopi etelän varis.

Käyttäjän peltokangas kuva
Niko Peltokangas

Kiitos viestistä - kiva, että näitä luetaan!

Raahelaisten, pyhäjokisten tai muiden naapurikuntalaisten mielipidettä atomivoimalasta on mitattu vain gallupeilla. Kansanäänestysesitykset on kuntien hallinnoissa torpattu.

Edullinen energia Rautaruukille tarpeen, mutta Fennovoiman hankkeessa on suuri riski, että omistajien "halpa" sähkö onkin aika kallista sähköä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/327113...

Toimituksen poiminnat