Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Valtuustoraportti: Verot tapissa ja ratkaisut edessä

Veroprosenttikokous ennakoi leikkauksia talousarviokokoukseen. Kokousraportti valtuustosta 10.11.2014.

Raahen kaupunginvaltuusto vahvisti kunnallisveroprosentiksi 21, eli se pysyy ennallaan. Kiinteistöverot nostettiin vuosi sitten ylärajoille ja eilen ne päätettiin pitää entisillä sijoillaan. Keskustan ryhmäpuheenvuorosta saattoi päätellä, että suurin ryhmä suunnittelee seuraavassa kokouksessa vahvistettavaan talousarvioon merkittäviä vähennyksiä. Tai sitten ”kunnallisten toimintojen tarpeellisuuden perusteellinen tarkastelu” tarkoittaa jotain muuta.

Ennen kokousta istuttiin talousseminaari, jossa todettiin jälleen, että vain positiivinen vuosikate pitää Raahen kriisikuntarajan yläpuolella. Pikavoitoilla ja juustohöylällä taloutta ei pelasteta, vaan rakenteellisilla muutoksilla suuntaan tai toiseen: toimintojen alasajolla tai väkiluvun, työllisyyden ja verotulojen kasvulla. Molemmat suunnat vaativat riskinottoa eivätkä ainakaan vähennä lainanottoa alkuvaiheessa. Jos esimerkiksi halutaan vähentää terveyspalvelujen tarvetta, pitää panostusta ennaltaehkäisevään toimintaan lisätä ennen kuin terveysmenoja päästään vähentämään.

Eniten aikaa käytettiin Sarvankankaan tuulipuiston kaavan esittelyyn ja kysymyksiin aiheesta. Yksimielisestihän se hyväksyttiin vaikka perussuomalaisten edustaja esitti hylkäystäkin. Syynä oli ilmeisesti alueelle suunniteltu tuulimyllymalli, jota ei ole vielä Suomessa testattu. Nyt käsittelyssä oli siis vasta osayleiskaava, ja rakennuslupaa käsiteltäessä otetaan sitten kantaa voimalatyypin sopivuuteen.

Sataman yhtiöittäminen vaati kokouksen peräti viisi erillistä päätöstä. Yhtiö on perustettu jo aiemmin ja nyt päätettiin alueen vuokrasopimuksista, liiketoiminnan ja henkilöstön siirtämisestä, osakepääoman korottamisesta ja lainan ottamisesta. Asia on edennyt aika yksituumaisesti, jotta satamasta saadaan toiminta- ja kilpailukykyinen tulonlähde kaupungille.

Opetustoimelle myönnettiin noin 175 000 euroa lisärahaa tälle vuodelle. Lisäkustannuksia on tullut muun muassa uuden opiskelijahuoltolain mukaisten psykologin ja kuraattorin palkkamenoista sekä kahden koulun lisääntyneestä henkilöstötarpeesta.

Iltapäivän talousseminaarin esittelyt venyivät aikataulun yli, joten valtuustoryhmien evästyspuheenvuorot jäivät pitämättä. Kokosin ryhmyrillemme pari avainkohtaa esitettäväksi evästyksenä talousarvion laadintaan, kun puheenjohtajisto tänään asiaa käsitteli:

  • Valtionosuusjärjestelmän muutoksen aiheuttamat lisäykset valtionosuuksiin tulee ohjata talouden tasapainottamiseen.
  • Kaupungin kannattaa panostaa työllistämiseen, koska työmarkkinatuki siirtyy kuntien vastuulle ja koska työllistämättömyydestä joutuu maksamaan sanktioita.
  • Asukasmäärän kehityksen kääntämiseen noususuuntaiseksi tarvitaan tuoreita avauksia.

Kokoustapahtumat voi kerrata myös Facebook-raportista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat