Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 27.10.2014

Raahelaiset saivat valtuustolta 2 kilometrin suojaetäisyyden tuulivoimaloihin.

Valtuuston kokous alkoi jo pari päivää etukäteen, kun Keskustan ryhmästä lähestyttiin muita kompromissiratkaisun toivossa tuulivoimakylien kuntalaisaloitetta koskien. Hallitus oli antanut kuntalaisaloitteeseen ympäripyöreän eikä kovinkaan rohkaisevan vastauksen. Vasemmistoliiton tyypit tosin esittivät päätökseen aloitteen mukaista 2 kilometrin suojaetäisyyttä tuulivoimaloista vakituiseen asutukseen.

Vaalit painavat päälle ja kuntalaisaloitteella oli yli tuhat allekirjoittajaa, joten suurimmassakin ryhmässä ymmärrettiin, että päätös saisi olla kuntalaisten kannalta parempi. Esitimme vasemmistoryhmästä kompromissiin jotain parannuksia ja ennen kokousta ryhmänjohtajat sorvasivat vielä paremman esityksen ryhmille. Oikeusasioita tuntevat valtuutetut muuttivat kirjausta sitten taas hieman, ja lopulta pääsimme 43 ihmisen kesken yksimielisyyteen kuntalaisaloitteen vastauksesta.

Jatkossa tuulivoimaa kaavoitetaan ja rakennetaan vähintään 2 kilometrin päähän vakituisesta asutukset ja loma-asutuksesta (päätöksessä viittaus lakimäärittelyyn). Tästä voidaan poiketa vain kiinteistönomistajien suostumuksella ja mikäli sisään kantautuva melutaso ei ylitä terveydensuojelulain nojalla säädettyjä tasoja.

Kokouksessa muistutettiin, ettei melu noudata kilometrejä vaan etenee muun muassa maastonmuotojen mukana. Tämä on totta. Asukkaita voi häiritä melun lisäksi esimerkiksi välke ja ”maisemahaitta” mutta oleellista on, että poliitikot pystyivät päättämään vähimmäisetäisyydestä ja takaamaan siten asukkaille näiden haluaman, edes kohtuullisen rauhan. Tästä puhuin myös ryhmäpuheenvuorossani. Julkaisimme myös tiedotteen muistutuksena vasemmiston sitoutumisesta 2 kilometrin rajaan jo aiemmin.

Aloitteen jälkeen hyväksyttiin pari tuulivoimakaavaa. Niistä vakuutettiin, etteivät alle kahden kilometrin päähän myllyistä sattuvat asukkaat ole vastustaneet hankkeita. Kaupunginjohtajan mukaan päätökset voitiin tehdä, koska on tulossa vielä rakennuslupakäsittely, jossa asiaan voidaan palata.

Muut kokousasiat käsittelivät vanhusasiain neuvoston toimintakertomusta, sataman hallinovien hankkimista, yhä tonttivaihtoa ja lautakuntaeroa. Ne oli nopeasti nuijittu, joten kokous jäi selvästi alle kaksituntiseksi. Ei tainnut ihan ennätys olla mutta kärkikolmikkoon mennee lyhyellä kuntapoliitikon urallani. Lyhyeksi jäi myös Facebook-raportointi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hyväksyikö valtuusto yksimielisesti nuo mainitsemaasi pari tuulivoimakaavaa?

Käyttäjän peltokangas kuva
Niko Peltokangas

Toimituksen poiminnat