Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 29.9.2014

Valtuusto istui hieman eri järjestyksessä ja tyrmäsi suorat vaalit sote-alueilta.

Kokouksen aluksi TE-toimiston asiantuntija (demarivaltuutettu) esitteli Raahen työttömyystilannetta. Katsausta muistaakseni toivottiin edellisessä kokouksessa. Erityisesti huomio kiinnittyi nuorisotyöttömyyteen, joka ei ole omiaan pitämään nuorisoa Raahessa. Sen rinnalla vaikuttaa myös koulutuspaikkojen väheneminen ammattikorkeakoulun lähdettyä kaupungista.

Päätösasioita oli muutama ja niistä eniten kiinnostivat huvilapalstojen vuokrausperiaatteet sekä kaupungin lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiluonnoksesta.

Huvilapalsta-asia saatiin viimein päätettyä ja ilmeisesti mökkiläisiä tyydyttävällä tavalla. Esitimme päätökseen vielä pontta, joka olisi velvoittanut kaupungin hoitamaan yhden merkittävän kaavoitusasian; tonteilla on nimittäin sama vuokra riippumatta siitä, kuinka paljon niillä on rakennusoikeutta. Oikeus saattaa vaihdella kymmenistä satoihin neliöihin. Vedimme ponnen pois, kun yksimielisyyttä ei ryhmyreiden neuvottelussa syntynyt emmekä halunneet horjuttaa varsinaisen päätöksen yksituumaisuutta.

Sote-lausuntoon saimme vasemmistoryhmälle tärkeitä kantoja jo kaupunginhallituksen käsittelyssä, mutta äänestytimme yhden asian vielä valtuustossa. Olisimme nimittäin halunneet kaupungin lausuvan suorien vaalien puolesta sote-alueiden päättäjien valitsemiseksi. Asiasta lisää valtuustoryhmän tiedotteessa.

Jossain vaiheessa kokousta eräs Keskustan valtuutettu alkoi kiertää salia ja kerätä allekirjoituksia johonkin paperiin. Pikkuhiljaa tihkui tietoa paperin sisällöstä. Se oli aloite keväällä aloitettujen valtuuston kokousten suorien nettilähetysten lakkauttamiseksi eduskuntavaaleihin saakka, ettei lähetys innostaisi valtuuston kansanedustajaehdokkaita vaalipuheisiin. Allekirjoittajina oli reilusti yli puolet valtuutetuista, ilmeisesti kaikista ryhmistä.

Aloitteen pontimena lienee yksi kokouksen keskustelu, jossa puheenjohtaja ei saanut asian vierestä (valtakunnan politiikasta) puhumista loppumaan ennen kuin kansanedustajaehdokas ehti osallistua siihen. Saattoi siinä olla Keskustan ryhmän sisäisiäkin jännitteitä. Joka tapauksessa pieneen ongelmaan puututaan aika järein asein, ja uskonkin, että moni allekirjoittaja ei todellisuudessa halua sulkea kameroita. Niiden edut ovat kuitenkin haittoja suuremmat. Eikä kamerattomuus ole estänyt valtuutettuja jaarittelemasta ja politikoimasta ennenkään.

Ehdin jo itse lähteä ruokakauppaan, kun Perussuomalaisten valtuutettu ilmoitti kokouksen lopuksi eronneensa valtuustoryhmästä ja puolueesta. Istumapaikkoja oli vaihdeltu jo ennen kokousta. Nyt hän kuuluu Keskustan ryhmästä eronneen valtuutetun perustamaan Tasa-arvo-ryhmään. Persuryhmän hajoaminen on ollut odotettavissa.

Kokouksen Facebook-raportoinnista voi lukea jotain lisää vaikka se hieman onkin vähentynyt nettilähetyksen myötä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat