Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 25.8.2014

Valtuusto kuunteli ja kyseli, niin kuin valtuusto yleensä tekee. Tehokkaampaakin voisi olla.

Lähes puolet kokousajasta käytettiin jälleen tiedoksi merkittäviin asioihin ja niiden esittelyyn. Kun usein valtuutettuja arvostellaan liiasta puheliaisuudesta, on paikallaan korjata tätä käsitystä. Valtuutettujen puheenvuoroja enemmän kokouksia pidentävät esittelyt, joista yleensä lupaillaan lyhyitä, mutta vedetään sitten puolen tunnin alustus. Nekään eivät toki valtuutettuja tyydytä, sillä kysyttävää jää usein toisen puolituntisen verran.

Valtuuston kokouksilla, niin kuin muillakin, on päätöksenteon lisäksi tiedotustehtävä. Tätä voisi kuitenkin kehittää muutamilla tavoilla: Keskustelua herättävät tiedotusasiat voisi sijoittaa päätösasioiden perään. Tämä olisi ystävällistä päätöksiä odottavan yleisön kannalta sekä hyväksi myös valtuutetuille, joiden vireystaso lienee parhaimmillaan kokouksen alkupuolella.

Toinen kehityskeino voisi olla erillisten kysely- ja esittelytuntien järjestäminen. Tätä on joskus kuulemma Raahen valtuustossa kokeiltukin. Huonoja puolia ovat esittelijöiden työajan käyttäminen useampiin tilaisuuksiin ja vähäinen yleisömäärä, jos epäviralliset tilaisuudet eivät valtuutettuja sitten vetäisikään. Toisaalta valtuuston kokouksia on peruttu tällä kaudella useampia, joten aikaa erilaisiin esittelyihin olisi kyllä ollut.

On tietysti myös hyvä ymmärtää, että kokousten venymisestä ei synny suuria vahinkoja. Pinnaa saattaa kiristää ja väsy tulla, mutta sehän on kunnallispolitiikan sanakirjamääritelmä. Yksinkertainen parannus olisi vain rajata esittelyjen aikaa ja pitää rajoista kiinni.

Tässä kokouksessa aikaa meni valtion määräämän Pyhäjoki-Raahe-Siikajoki-liitoksen esittelyyn, kaupungin ja hyvinvointikuntayhtymän talouskatsauksiin sekä viime vuoden henkilöstöraporttiin. Vaikuttaa siltä, että budjeteissa ollaan pysymässä ilman miljoonaylityksiä. Kuntaliitos tuskin selvityksen myötä toteutuu, mutta ehkä siitä on valutettavissa jotain nykykaupungin kehittämiseen.

Kokouksessa nähtiin jälleen tiukan talouskurin kääntöpuoli eli lisämäärärahaesityksiä. Arvioitua enemmän rahaa menee ainakin atk-hankintoihin ja remontoidun kirjaston kalusteisiin. Harakkamäen koululle hankittavien tilaelementtien tarve olisi pitänyt budjetoida jo viime syksynä. Toinen koulumääräraha myönnettiin Pattasten koulun liikuntasalin remonttiin.

Varsinaisista päätösasioista eniten keskustelua aiheutti ammatillisen koulutuksen yhdistämistä valmistelevan selvityshenkilön valinta. Esityksenä oli, että selvittäjä valitaan, ja esityksen myötä se siirtyi kaupunginhallituksen tehtäväksi. Kokoomusryhmästä esitettiin henkilöä nimeltäkin ja Vasemmistoliitto esitystä kannatti. Siinä sitten keskusteltiin siitä, 1) miksi asia pitää päättää hallituksessa ja 2) miksi esitetty henkilö ei keskustalle ja demareille kelpaa vaikka hyvä onkin. Epäilipä valtuuston poliisijäsen päätöksen laillisuuttakin, jos henkilö olisi valittu.

On totta, että esitimme selvittäjäksi nykyisen ammattiopiston kuntayhtymän kokoomuslaista hallituksen jäsentä, joka on koulutusasioissa ansioitunut ja laajalti arvostettu. Totta on sekin, että selvittäjän täytyy saada työnsä loppuun lokakuun loppuun mennessä, joten valinnan tekeminen valtuustossa olisi nopeuttanut prosessia. Lopulta äänestyksen jälkeen valinta siirtyi kaupunginhallitukselle.

Tein kokouksessa kaksi aloitetta. Ensimmäisessä esitän muutoksia säännöksiin, jotta valtuutettujen ja kuntalaisten tekemät aloitteet käsiteltäisiin aina asianmukaisessa lautakunnassa. Toisessa kaavaillaan maksuvapautta vähävaraisille vanhemmille koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Kuntalaisaloitteen käsittelystä saatiin esimerkki tässäkin kokouksessa. Palonkylän kaavoituksesta tehty aloite oli osoitettu valtuuston lisäksi teknisen lautakunnan puheenjohtajalle, mutta ei sitä koskaan lautakunnassa käsitelty. Vastauksen antoi viranhaltija. Valtuusto päätti kuitenkin vasemmistovaltuutetun esityksestä pyytää ely-keskuksen edustajaa selostamaan seuraavaan kokoukseen aloitteeseen liittyviä tiesuunnitelmia ja niiden etenemistä.

Huvilapalstojen vuokrasopimuksen jäivät käsittelemättä, koska valtuutetuille ei ollut toimitettu tarvittavia liitteitä. Myös niiden sisällössä oli epäselvyyksiä, joiden vuoksi puheenjohtaja päätti heti alkuunsa poistaa kohdan asialistalta.

Valtuutetuille jaettiin kokouksessa Reilun kaupan tietopaketit, jotka olin jaettavaksi hankkinut. Oman panokseni kokoukseen annoin myös, kun valittiin Oulun poliisilaitoksen neuvottelukunnan jäsentä. Päädyin kyseiseen konklaaviin varajäseneksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat