Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti maakuntavaltuuston kokouksesta 2.6.2014

  • Maakuntaohjelman kärkiteemat
    Maakuntaohjelman kärkiteemat

Maakuntaohjelmaan tehtiin kulttuurihenkinen lisäys. Ydinvoimasta äänesteltiin tappiollisesti mutta taistelu jatkuu muilla rintamilla.

Vuoteen 2040 yltävä maakuntasuunnitelma ja vuosien 2014–2017 maakuntaohjelma on yhdistetty yhdeksi asiakirjaksi. Teksti on taattua innovaatioklusterikieltä eli vieraannuttavia, kasvottomille rahoittajille suunnattuja termejä ja epämääräisiä luetteloja hienoista asioista, jotka eivät mitenkään voi toteutua yhtä aikaa. Paperin merkitys paljastuukin, kun kääntelee sivulle 50, johon on listattu kärkiteemat (kuvassa). Kärjiksi "valittiin" itsestäänselviä kehittämiskohteita pääasiassa teollisuuden ja logistiikan näkökulmasta.

Tein kokouksessa ainoan esitykseni juuri kärkiteemoihin. Sanamuotoa en enää muista, mutta esitin kulttuurin ja luovien alojen kehittämisen lisäämistä teemoihin, ja esitys hyväksyttiin yksimielisesti. Ohjelmassa kulttuuri onkin monipuolisesti esillä, mutta kärjistä se puuttui. Raahelaisena siltarumpupoliitikkona minua kiinnostaa ohjelman kulttuuria koskevissa toimenpiteissä erityisesti kulttuurimatkailun edistäminen, kulttuuriympäristöjen (kuten historiallisen puu-Raahen?) inventointi sekä maakunnan merkittävimpien festivaalien (kuten Rantajatsien?) tukeminen.

Maakuntasuunnitelma ja -ohjelma löytyvät täältä kokousasiakirjojen joukosta.

Kokouksessa äänestettiin myös useista vihreiden muutosesityksistä maakuntaohjelmaan. Koska vihreillä ei ole edustajaa maakuntahallituksessa, he joutuvat tuomaan kaikki esityksensä valtuustoon. En tiedä, missä määrin he yrittävät neuvotella esityksilleen tukea etukäteen, mutten ainakaan tiedä tällaisista yhteydenotoista. Tämä on sinänsä sääli, sillä keskustaenemmistöisessä valtuustossa ei paljon ydinvoimaa ja turvetuotantoa vastusteta.

Mainitsin jo ennen kokousta ryhmäpalaverissa, että ydinvoima-asioissa odotan vihreiden esityksiä ja päätän niiden kannattamisesta tai vastustamisesta. Kamppailua Pyhäjoen ydinvoimalaa vastaan ei käydä maakuntavaltuustossa, joten valmiiksi hävittyjen muutosesitysten tekeminen kaikkien ydinvoimalamainintojen poistamiseksi maakuntasuunnitelmasta on aika turhaa ajankäyttöä. Taisin äänestää vihreiden muutosesitysten puolesta yhtä tyhjää ääntä lukuunottamatta.

(Kamppailua Pyhäjoen voimalaa vastaan käydään sitä vastoin eduskunnassa, johon eurovaalien myötä nousee varapaikalta raahelainen maakuntahallituksen jäsen Katja Hänninen. Itse olen lähdössä hänen avustajakseen.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat