Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 28.4.2014

Valtuusto siirtyi kaksi viikkoa sitten uuteen aikaan, kun kokous kuvattiin suorana lähetyksenä nettiin. Koulutilasuunnitelma päätettiin äänestellen.

Kokous oli vaihteeksi 5,5-tuntinen, muttei tuntunut järjettömän pitkältä. Kuulimme tuulivoimayhtiön edustajien alustuksen eräästä meneillään olevasta voimalapuistohankeesta sekä nuoriso-ohjaajan esittelyn kouluterveyskyselyn tuloksista. Molempiin meni keskusteluineen runsaasti aikaa, mutta esittelyt olivat poikkeuksellisen mielenkiintoisia.

Tuulivoiman osalta jäin miettimään, kuinka mielekkäitä ovat tiukat kilometrirajat voimaloiden ja asutuksen välillä, kun äänen kulkuun ja voimakkuuteen vaikuttaa vahvemmin moni muu asia kuin etäisyys. Toisaalta on myös hyvä pointti, että mikä tahansa lisä-ääni on sietämätön, jos on valinnut asuinpaikkansa juuri äänettömyyden vuoksi.

Kouluterveyskysely on karua kertomaa raahelaisten 8.–9.-luokkalaisten pahoinvoinnista – tai ainakin esittelystä sai sellaisen kuvan. Itse raportti on vaikeaselkoinen eikä siitä saa kokonaiskuvaa kovin helposti. Tällä viikolla pidetyssä opetuslautakunnan kokouksessa ehdotin, että kyselyn tuloksista ja niihin reagoimisesta sekä opetus- ja nuorisotoimen vastuunjaosta keskusteltaisiin myös lautakunnassa. Asiaan palataan myöhemmin.

Pitkään keskustelimme myös koulutilasuunnitelmasta, jonka hyväksyminen vaati lopulta kolme äänestystä. Esitin ryhmäpuheenvuorossa suunnitelmaan lisättäväksi lakkautettuja Alpuan ja Piehingin kouluja. Myös eräs keskustalaisvaltuutettu teki Alpuan koulusta esityksen, jonka mukaan koululla olisi aloitettu 1.–2. luokkien opetus jo ensi syksynä. Koska emme halunneet asettaa Piehinkiä ja Alpuaa vastakkain, muutimme esitystä siten, että se sisälsi saman ajatuksen kuin keskustalaisen esityksessä. Esityksemme ei kuitenkaan kelvannut hänelle, joten äänestimme näiden esitysten väliltä. Pelkän Alpuan koulun sisältänyt esitys voitti hävitäkseen seuraavassa äänestyksessä pohjaesitykselle, eli tilasuunnitelmaan ei lisätty mitään kouluja. Kannatukset näille kahdelle kyläkoululle tuli kuitenkin mitattua. (Vasemmistoliiton ryhmä äänesti toisessa äänestyksessä Alpuan koulun puolesta.)

Viimeinen äänestys koulutilasuunitelmassa käytiin Jokelan koulun järjestelyistä. Suhteellisen niukalla enemmistöllä päätimme, että kyläkoululla opetetaan syksyllä 0.–5. luokkia. Myöhemmin opetuslautakunnan kokouksessa kuultiin, että viranhaltijat aikovat vielä neuvotella vanhempainyhdistyksen kanssa järjestelyistä. Valtuuston päätöksenkin mukaisesti lisäkuluja ei saa syntyä tilojen remontoinnista eikä lisähenkilökunnan palkkaamisesta. Itse olen tyytyväinen ratkaisuun, jos se syntyy neuvottelemalla ja vanhemmat ovat siihen tyytyväisiä. Asiassa on neuvottelujen ja kuntalaiskuulemisten suhteen edetty hieman väärinpäin.

Kokouksessa äänestettiin myös Kaupunginlahdenrannan yhteistoimintasopimuksesta Rakennus Miilukankaan kanssa. Esitimme kuten ennenkin, ettei sopimusta hyväksytä. Rantarakentamista vastaan uskalsi asettautua kolme valtuutettua Vasemmistoliiton 10 lisäksi. Kokoomuksen varajäsen, joka on muun muassa kerännyt adressia rantarakentamista vastaan, äänesti tyhjää.

Kokous tosiaan kuvattiin ja lähetettiin suorana nettiin ensimmäistä kertaa. Tallennetta siitä ei vielä jäänyt, mutta jospa vaadittavat henkilörekisteriasiat saadaan selviteltyä seuraavaan kokoukseen. Kokousraporttia kirjoittelin taas myös Facebookissa. Lisäksi tein yhdessä muutaman kollegan kanssa aloitteen Reilun kaupan kaupungista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat