Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Lähidemokratiaa kantapään kautta kouluverkkosuunnitelmissa

Vanhemmat järjestivät kuulemistilaisuuden itse vaikka kaupungin tehtävähän se olisi.

Opetuslautakunnan esitys Raahen kouluverkoksi herätti mielenkiintoa ainakin Jokelan kylällä. Esitimme pieneksi käyvän Jokelan koulun pyhittämistä 0–2-luokkien oppilaille ja vanhempien lasten opiskelupaikaksi Harakkamäen koulua, jonne hankittaisiin lisätilaa siirrettävien rakennuselementtien avulla.

Vanhemmat järjestivät eilen koululla keskustelutilaisuuden, johon osallistuin kutsuttuna muutaman kymmenen kyläläisen sekä opetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen edustajien kanssa. Pääasiassa keskusteltiin koulumatkan vaarallisuudesta, Jokelan koulun pihapiirissä olevan vanhan koulurakennuksen kunnostamisesta sekä vaihtoehdoista laajentaa koulua pysyvillä tai väliaikaisilla tiloilla. Paikalla ollut kaupunginjohtaja pyysi keskusteluissa olleista vaihtoehdoista kyläläisiltä esityksiä, joiden perusteella hän voi tehdä oman ehdotuksensa hallitukselle.

Itse käytin yhden puheenvuoron, kun kaikki oli suunnilleen jo sanottu. Kehotin kyläläisiä vaikuttamaan kaupunginhallitukseen tyydyttävän ratkaisun saamiseksi. Toivoin myös, että lähidemokratiamallimme olisi joskus siinä mallissa, että kaupunki järjestäisi tällaisen keskustelu- ja kuulemistilaisuuden jo ennen asian käsittelyä opetuslautakunnassa.

Kyläläiset esittivät, että Harakkamäkikin kelpaa, jos sinne järjestetään kuljetus. Asia on vähintään kaksitahoinen. Toisaalta en pidä yhdenvertaisena kohteluna, jos alle 5 kilometrin matkalle järjestetään kyyditystä kovin vaihtelevilla kriteereillä (Jokelantien vaarallisuusluokituksen nostaminen tosin lienee paikallaan, jolloin turvallisuuskriteeri tulee kysymykseen). Toisaalta väliaikainen tilanne voi vaati väliaikaisia ratkaisuja – jos Jokelan-Harakkamäen järjestelyn siis halutaan olevan väliaikainen. 

Tilaisuus oli hyödyllinen. Kuntalaiset saivat kerrottua huolensa ja ehdotuksensa. Yhteydenpito lisääntyi ainakin hetkeksi, ja tulipa siinä nähtyä Jokelan koulu ja kyläkin ensi kerran. Tietoa saivat päättäjien lisäksi myös kyläläiset; esimerkiksi vuoroluku ratkaisuna tilanpuutteeseen tuli monelle uutena tietona.

Kuten tilaisuudessa pari kertaa todettiin, kokonaisuutena kouluverkkosuunnitelma taitaa olla aika onnistunut, sillä Jokelan lisäksi epäkohtia ei ole vielä kauheasti osoiteltu. Varmaa on kuitenkin, että esityksemme ruoditaan perinpohjin hallituksessa ja valtuustossa, joten esityksen perusteet punnitaan vielä monta kertaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat