Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 24.2.2014

Kokousasioilta terävimmän huomion vei kaupunginjohtajan erottamishanke.

Kokouksen aloitusmuodollisuuksien jälkeen ääneen päästettiin kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.), joka oli edellisviikolla otsikoissa siirtämässä kaupunginjohtajaa uusiin tehtäviin ja rekrytoimassa uutta. Näyttää tapahtuneen niin, että kaupunginjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan hyvässä hengessä edenneet keskustelut uudelleenjärjestelyistä saivat huonohenkisen käänteen, kun joku kolmas osapuoli päätti vuotaa asian paikallislehdelle. Puheenjohtaja kyseli luottamuksen perään, ilmaisi huolensa kaupungin (tai siis kaupunginjohtajan) aktiivisuudesta alueen suurhankkeiden hyötyjen imuroimisessa Raaheen ja ilmoitti lopuksi, ettei pyri enää ehdolle eduskuntavaaleihin.

Sympatiani olisivat rehdinoloisesti toimineen puheenjohtajan puolella, jos hän ei olisi ensin ensimmäisessä lehtijutussa viitannut vuosi sitten joltain salaiselta taholta saamaansa tehtävään kaupunginjohtajan vaihtamiseksi ja jälleen valtuuston edessä puhunut luotetusta lähipiiristä, "joka meillä kaikilla on ja jonka kanssa jaamme ei-julkisia asioita". Avoin (sic) taustapiruihin viittaaminen syö uskottavuutta kuin valtuusto kokoustarjoiluja – vain rippeet jäävät jäljelle.

Valtuustoryhmät vielä lopuksi irtisanoutuivat erottamishankkeesta jättäen pyykin keskustan pestäväksi. Jos kaupunginjohtajan kykyihin ja motivaatioon ei oikeasti enää luoteta, soisi siitä keskusteltavan kaikkien ryhmien kesken ja jotain todisteenkaltaista esitellen. Muuten asia näyttäytyy jälleen kerran keskustan johtohahmojen omina valtapyrkimyksinä.

Oli meillä se varsinainen kokouskin. Annoimme useampia lainatakauksia kaupungin konserniyhtiöille ja niihin lisättiin keskustelun jälkeen maininnat vastavakuuksista, joista hallitus tarkemmin neuvottelee. Uimahallisäätiön kymmenen miljoonan lainatakaus peruskorjausta varten vei aikaa, sillä säätiön hallituksen puheenjohtaja oli valtuuston hiillostettavana (paikallislehti kutsui tylyttämiseksi) laajennussuunnitelmista. Takaus toki irtosi.

Pitkänkarin asemaakava-alueen tonttien hinnoittelusta ja luovutusehdoista hieman äänestimmekin, kun ryhmämme esitti asian palauttamista valmisteluun tarkempien hyötylaskelmien toivossa. Epävarmaksi jää, mitä kaupunki Laptille vuokraamisesta päätetyillä ehdoilla lopulta hyötyy.

Ennen valtuusto- ja kuntalaisaloitteita vastustimme jälleen vihantilaiskylien liittämistä Oulaisiin. Aloitteiden käsittelyssä keskusteltiin muun muassa siitä, miksi "väärään osoitteeseen" lähetettyjä aloitteita ei ole ohjattu oikealle taholle, vaikka viranhaltijan pitäisi tällaista neuvontaa tehdä. Omaan silmääni useammassakin aloitteessa pisti jälleen se, kuinka ympäripyöreästi aloitevastauksissa kerrotaan, mitä päätöksiä aloitteen toteuttaminen lopulta vaatisi. Eräänkin aloitteen tuloksena oltiin aloittamassa valtuuston työjärjestyksen päivittäminen, mutta se selvisi vasta asiaa erikseen kysymällä.

Kysyin vinkin saaneena kaupungin aikeista päivittää Windows XP -käyttöjärjestelmät, joiden tuki loppuu pian. Hallintopalvelukeskuksen johtaja vastasi saman tien, että päivittäminen on käynnissä ja saadaan tehdyksi ennen tuen loppumista.

Liveraportointia harrastin jälleen Facebookissa. Tämän kokousraportin kirjoittamisessa meni nyt niin kauan, että ehdin jo kehitellä uusia viestintäkeinoja. Niistä lisää myöhemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat