Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 27.1.2014

Neuvottelukulttuuri orastaa valtuustossa jälleen. Hyvinvointikuntayhtymäkin saa yksimielisesti jatkaa.

Vuoden ensimmäinen valtuusto sujui korostetun yksimielisessä hengessä, mutta käytiin siellä keskusteluakin. Kokousaikojen päättämisen jälkeen kävimme käsiksi kokouksen varsinaiseen asiaan: kaupunkistrategiaan 2014–2020.

Julkaisimme viikko sitten tiedotteen, jossa ilmoitimme esittävämme strategian palauttamista valmisteluun ja ryhmien väliseen neuvotteluun. Olen tehnyt strategioita ennenkin ja tämä paperi näytti olevan pahasti kesken. Huutoon vastattiin, sillä keskustan ryhmänvetäjä kutsui ryhmyrit neuvotteluun jo ennen kokousta loppuviikosta. Todennäköisesti myös maanantai-iltana istuttu luottamus- ja yhteistyöteemainen koulutus vaikutti itse kunkin asenteisiin. Lisäksi suurimman ryhmän vetäjä on vaihtunut vuodenvaihteessa.

Ryhmyrit punnersivat strategiaa hieman paremmaksi. Kommentoin joitakin sen vahvuuksia ja heikkouksia pitämässäni ryhmäpuheenvuorossa. Ennen kaikkea paremmaksi punnerrettiin valtuustoryhmien yhteistyötä, minkä vuoksi itsekin kannatin strategian hyväksymistä muutoksitta.

Strategian käsittely tarjosi myös sopivan areenan kaupungin Suuren Puheenaiheen käsittelyyn. Legendaarinen luottamusmies Asser Siuvatti kävi pöntössä asti (yleensä puhujapöntöstä pidetään vain ryhmäpuheenvuorot) kannustamassa raahelaisia taisteluun Rautaruukin suomalaisomistuksen puolesta. Solidiumilla ei ole mitään oikeutta myydä yhtiötä vaan kansan valitsemien päättäjien täytyy se estää, hän ilmoitti. Viikon ruoat ja teltta kannattaa kuulemma varata mukaan, kun lähdemme leiriytymään eduskuntatalon eteen.

Toinen keskustelua herättänyt asia oli demariryhmän aloite hyvinvointikuntayhtymän purkamisesta. Sitä kiirehdittiin syksyllä uudella nimilistalla, mutta lain mukaan kiireellisenä käsiteltävä asia tuli vasta neljänteen kokoukseen päätettäväksi.

Yksissä tuumin päätimme, ettei kuntayhtymää pureta, sillä sote-uudistus ja sen mukanaan tuomat muutokset ovat vielä vaiheessa. Oikeiston puolelta kehuttiin kuntayhtymän taloutta eikä nähty syytä puhua sen purkamisesta. Vasemmalta laidalta muistutettiin, ettei tässä taloudesta ole kyse vaan siitä, kuinka huonosti enemmistöomistajan eli Raahen ääni kuuluu kuntayhtymän päätöksenteossa. Tässä yhteydessä haukuttiin hieman keskustaa, joka näyttää toimivan kuntayhtymässä pikemmin seutukunnan keskustan kuin Raahen päätösten mukaisesti – että ei strategianeuvottelutkaan aivan kaikkia kitkoja poistanaat.

Valtuutetut tekivät kokouksen lopuksi jälleen runsaasti aloitteita, joista voisi mainita keskustan ex-ryhmyrin aloitteen yli 3 tunnin kokouksen lisäpalkkion poistamisesta. Olen aloitteen kannalla itsekin, vaikka en pidä sitä tekijänsä tavoin säästötalkoisiin osallistumisena. Yksi palkkio kokouksesta riittää kyllä, ja mahdolliset ansionmenetykset voi kuitat normaaleja teitään.

Lobbauksen osalta kokous oli aika kuiva – vain Hanhikiven ydinvoimalahankkeesta oli jaettu vihkonen. Ensimmäistä kertaa mainitsen raportissa myös kokoustarjoilut, sillä maukkaita lohivoileipiä tuli syötyä useampi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat