Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 9.12.2013

Vuoden viimeisessä kokouksessa valtuusto keskusteli kaavoista ja liikenteestä sekä pakolaisista.

Iltakuudelta alkaneen kokouksen oli arvioitu kestävän huomattavan lyhyen aikaa, sillä puheenjohtaja vinkkasi ennen alkua puolentoista tunnin päähän varatusta ”jouluisesta iltapalasta”. Kaksi pitkää alustusta ja muutama ennakoimaton puheenvuoro kertoi jo ennen ruokailua, ettei ilta jää niin lyhyeksi. Yhteentoista asti siellä istuttiin.

Jouluruokailuun mennessä ehdimme muuttaa Seminaarinkadun kerrostaloalueen kaavaa ja hyväksyä lausunnon pelastustoimen palvelutasopäätöksestä. Kaava näyttää toteuttamiskelpoiselta vaikka valtuustossa huomautettiinkin, etteivät sen yksityiskohdat edistä joskus tavoitteena ollutta autoilun vähenemistä keskusta-alueella. Pelastustoimen päätösasia taas kuuluu niihin, joista en rehellisesti sanottuna tajua juuri mitään. Onneksi ryhmässämme on muutama, joka tajuaa, ja pelastustoimen luottamusjohdossa on tietysti myös oma edustajamme, joka välittää tietoa päätösten taustoista ja vaikutuksista.

Ruokailun jälkeen yritimme palauttaa Raahen ”pohjoisen vyöhykkeen” liikennesuunnitelman valmisteluun. Käytännössä se tarkoittaa Fantista pohjoisen kautta Ouluntielle johtavaa kehätietä, jonka tarkoituksena on palvella Pitkäkarille ja Pikkulahdelle suunniteltuja asuinalueita, joita ei ole vielä kaavoitettu. Sisältyypä suunnitelmaan myös silta Fantista mantereelle. Olisimme halunneet, että liikennesuunnitelma hyväksytään vasta, kun yksityiskohdat sen tarpeista on selvillä. Äänestyksessä vasemmistoryhmä jäi yksin kantansa kanssa.

Seuraavaksi hyväksyimme Lapaluodon tonttien luovutusehdot, mutta asiakohdan keskustelu koski pääasiassa Lapaluodon mahdollista asemakaavaa. Ryhmästä jos toisesta esitettiin päätökseen liitettäväksi pontta asemakaavan laatimisesta, jotta alueen asukkailla olisi edes jonkinlaiset takeet asumisen jatkumisesta viereiselle teollisuusalueelle suunnitellusta sulattohankkeesta huolimatta. Ponsi hyväksyttiin lopulta muodossa ”Lapaluoto asemakaavoitetaan tämän valtuustokauden aikana”.

Maankäyttöasioiden jälkeen siirryttiin käsittelemään kotouttamisohjelmaa ja sopimusta pakolaisten vastaanottamisesta. Raahen Seutu referoi keskustelua aika hyvin vaikka omaan kommenttiini on sanavirhe pujahtanutkin (en käytä törkeä-adjektiivia koskaan noin). Myös lehden pääkirjoitus kommentoi keskustelua. Kunnallispolitiikassa on harvoja tilaisuuksia paljastaa oma rasistisuutensa, mutta ainakin perussuomalaisvaltuutetut käyttivät tämän tilaisuuden omissa ihmisarvoa alentavissa puheenvuoroissaan ansiokkaasti hyväkseen. Rasististen kommenttien ohella asiakohdasta jäi mieleen demari-, keskustalais- ja kokoomuslaisvaltuutettujen kauniit puheenvuorot pyyteettömän ja ehdottoman pakolaisavun puolesta.

Esitys vastaanotettavien pakolaisten enimmäismäärän lisäämisestä 25:stä 50:een perustui hallituksen kunnille esittämään vetoomukseen lisätä kiintiöitään Syyrian pakolaistilanteen vuoksi. Vastaperusteluna käytettiin resursseja (valtio korvaa kaikki kulut) ja sitä, että asia tulee esiin vasta nyt eikä kukaan ole esittänyt sitä kaupunginhallituksessa (vetoomus on esitetty hallituksen kokouksen jälkeen). Ensimmäistä kertaa tällä kaudella asia päätettiin äänestämällä siten, että sen ratkaisi puheenjohtajan ääni pienemmän pakolaismäärän puolesta.

Lopuksi valtuusto käsitteli monta valtuustoaloitetta, joista osa näytti jopa johtavan toimenpiteisiin. Itse kommentoin kuntalaisviestintään ja kuntalaisten osallistumiseen liittyviä aloitteita, jotka olisin halunnut palauttaa jopa valmisteluun. Esitystä ei kannatettu, mutta strategiatyötä johtava puheenjohtaja lupasi, että puheenvuorossani esitettyihin asioihin kyllä puututaan.

Juuri kun kokouksen kiinnostavat kohdat näyttivät olevan takanapäin, kaupunginhallituksen demarijäsen esitti tukun hallituksen puheenjohtajalle suunnattuja kysymyksiä. Yhdeksän valtuutetun allekirjoittamissa kysymyksissä tiedusteltiin, miksi hallituksen kokoukset on siirretty omavaltaisesti Raatihuoneelta valtuustosaliin vaikka toimielimen pitäisi itse päättää kokouspaikasta. Mitähän muita päätöksiä on tehty säännöistä piittaamatta, kyseltiin myös. Asia tuotiin valtuustoon asti siksi, ettei kysymyksiin kokouspaikasta ole muuten saatu vastauksia hallituksen puheenjohtajalta.

Pisteenä pienen i-kirjaimen päälle demarivaltuutettu halusi vielä tietää, milloin kaupungin painotuotteiden painatukset kilpailutetaan. Nykyinen painosopimus on tehty kaupunginhallituksen puheenjohtajan firman kanssa.

***

Ensimmäinen vuosi valtuustoa tuli täyteen jo marraskuussa. Ennen vuodenvaihdetta on tarkoitus summata blogiin vielä ajatuksia vuoden varrelta. Myös tässä kokouksessa ilmeni sellaisia kokous- ja päätöksentekokulttuuriin liittyviä asioita, jotka ansaitsevat oman blogauksensa.

Lopuksi vielä pitkästä aikaa korruptiokertaus: Ravintolaruokailun lisäksi valtuutetut saivat kaupungin seinäkalenterit sekä julkaisut Raahen joulu ja Veteraanin joulu.

Facebookista voi lueskella kokouksen liveraportin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat