Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Talousarviokokous siirtyi yllättäen lauantaiksi

Raahen valtuuston kokous olikin laiton. Talousarviosta ja Piehingin koulusta päätetään lauantaina.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä aloitti kokoukseen valmistautumisen häädettynä Raahesalin ahtaaseen projektorihuoneeseen (tämä todettiin tietysti vittuiluksi). Lisää vittuuntuneisuutta heräsi, kun ryhmäpalaverissa yksi jos toinenkin valitteli, ettei ole saanut kaikkia kokousmateriaaleja.

Huomasimmepa senkin, ettei kaikille valtuutetuille ole lähetetty kokouskutsua. Kaupunginhallituksen kokouspiirissä olevat eli jäsenet, varajäsenet ja valtuuston puheenjohtajisto saavat nykyään kaikki kokousmateriaalit sähköisesti. Tällä kertaa meille (ainakin vasemmistoryhmään kuuluville) oli unohdettu kuitenkin lähettää sähköpostikutsu. Koollekutsumisajan jälkeen erään toisen viestin sivuhuomautuksena mainittiin kokouksen ruokailujärjestelyistä, mistä saattoi päätellä, että kokous pidetään.

Keskustelu meni puuroksi, kun siinä alettiin - meidän ryhmän johdolla kylläkin - kerrata sähköisen kokoustamisen hitaita nettiyhteyksiä, paperiteollisuuden alasajoa ja sitä, kuka on pyytänyt kaikki asiakirjat sähköisenä ja kuka printtinä. Kutsu oli joka tapauksessa unohdettu lähettää minulle ja muutamalle muulle, ja minun nähdäkseni tämä teki kokouksesta lainsuojattoman.

Kepulaiset haukkuivat lapsellisiksi ja perussuomalainen jurnutti tietävänsä, ”mistä tässä oikeasti on kyse”. Kaupunginjohtajakin koki asiakseen todeta, kuinka kokouksen laillisuuden kyseenalaistajilla on jokin muu tausta-ajatus kuin pykälien noudattaminen. Talousarvioiden, veroprosenttien ja Piehingin koulun päättämisen lykkääminen ei vaikuta lopputulokseen millään tavalla – todennäköisesti vain suututtaa vastapuolta entisestään sekä aiheuttaa esimerkiksi Piehinki-asiassa epäedullisia voimasuhdemuutoksia, kun pikapikaa kutsuttavassa kokouksessa on useampia varajäseniä paikalla. Ainoaksi mahdolliseksi salamotiiviksi jää siis kiusanteko. Ilmeisesti oikean laidan kitisijät ajattelevat oikeasti, että jätimme vain ilkeyttämme valmistellut ryhmäpuheenvuorot pitämättä ja esitykset tekemättä ja hankimme ikävää mediajulkisuutta.

Tällaiset tilanteet paljastavat suhtautumisen yhteisiin pelisääntöihin. Toiset ajattelevat, että eikö tästäkin voisi sopia ja tehdä niin kuin on helpointa, kun nyt kaikki kuitenkin ovat paikalla. Toisille taas on itsestäänselvää, että muotoseikkoja rikkova kokous jätetään pitämättä ja näin vältetään esimerkiksi valittamisvaara. Kummankin suhtautumisen taustalla voi olla vilpitön aikomus, ja ymmärrän jotenkin molempia näkökulmia. Kuntapolitiikassa pidän itse kuitenkin helpoimpana pilkuntarkkuutta. Päätöksenteon toimivuuden, yleisen oikeudenmukaisuuden ja kuntalaisen oikeusturvan suojaksi laaditut säännöt luotsaavat onneksi tällaistenkin tilanteiden läpi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat