Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 28.10.2013

Valtuustoseminaarissa etsittiin unelmien Raahea. Päivä jatkui valtuuston kokouksena.

Seminaarissa etsittiin kaupungin strategisia päämääriä ja painopisteitä. Jakaannuimme pari kertaa ryhmiin, ja omassa herraryhmässäni keskustelimme lähinnä elinkeinorakenteen monipuolistamisesta, keskustan ja muiden kauppapaikkojen kehittämisestä sekä matkailusta. Kaupungista toivotaan vilkkaampaa ja ratkaisuina nähdään ydinkeskustan kaupallinen kehittäminen ja vanhan puukaupungin matkailu-ulottuvuuden etsiminen.

Itse ehdotin ryhmässä, että kaupunki voisi näyttää vanhan Raahen asukkaille esimerkkiä laittamalla vanhan kampusalueen kuntoon: hotelli, ravintola ja käsityöläisten ja muiden luovien alojen työtilat voisivat laajentaa kaupungin painopisteen puukaupungin yli ja tuoda kaivattuja lompakoita palveluja kyselemään.

Painotin sitä, että vaikka matkailu ei kaupungin taloutta yksinään pelastaisi, se ei tule raahelaisella mentaliteetille kehittymään mihinkään, jos sitä ei valita oikeasti strategiseksi painopisteeksi. Olen miettinyt, kuinka helppoa on haikailla parempaa markkinointia ja ettei ratkaisu voi olla niin helppo. Entä jos ratkaisu onkin juuri niin helppo?

Seminaarissa viitattiin pari kertaa hallintouudistukseen, jota strategiatyöryhmä, puheenjohtajisto tai jokin muu salaseura valmistelee. Keskusteluissa useampi on kaivannut muutoksia päätöksentekojärjestelmään. Näyttää pahasti siltä, että uudistukset tarkoittavat useimmille kaipaajille demokratian heikentämistä. Tästä esimerkkinä saatiin demarialoite illan kokouksessa. Omat lähtökohtani lautakuntien ja demokratian kehittämiseksi esittelin aiemmin.

Päätöksentekojärjestelmässä on varmasti kehitettävää. Kouluverkkoasiassa ja kaupungin säästöpyrkimyksissä on tuntunut siltä, ettei prosessi ole kunnolla kenenkään hanskassa. Ongelmaksi on mainittu luottamuspulaa päättäjien välillä sekä päättäjien ja viranhaltijoiden kesken. Täysin objektiivinen arvioni on, että keskustan valtuustoryhmän sisäiset ristivedot vaikuttavat myös merkittävästi. Kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat ovat kyseisestä ryhmästä.

Varsinaisessa kokouksessa muutettiin yhtä asemakaavaa ja yhden säätiön sääntöjä, käsiteltiin pari valtuustoaloitetta ja myönnettiin lisämääräraha kouluprojektiin. En käyttänyt itse yhtään puheenvuoroa ja ainoassa äänestyksessäkin olin pohjaesityksen puolella. Vähäiseltä tuntui siis oma panos. Jospa raportoinnillani kuitenkin oli jotain merkitystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat