Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 23.9.2013

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän budjetti paukkuu jälleen parilla miljoonalla. Kaupunginvaltuusto pääseekin ottamaan pian kantaa koko yhtymän purkamiseen.

Kokouksen keskustelluin asia oli odotetusti hyvinvointikuntayhtymän talouskatsaus, joka ennustaa noin 1,9 miljoonan ylitystä tämän vuoden talousarvioon. Mielenkiintoinen huomio oli se, että vaikka kaupunginvaltuuston joulukuussa päättämä puolen miljoonan lisäys ei mennyt läpi kuntayhtymän talousarvioon, kaupungin budjetissa se yhä on. Näin ollen ylitys kustantaa kaupungille "vain" 1,4 miljoonaa.

Kokouksen päätteeksi demarit julkistivat 17 valtuutetun vaatimuksen käsitellä kiireellisenä alkuvuodesta tehty aloite kuntayhtymän purkamisesta ja siirtymisestä niin sanottuun isäntäkuntamalliin sote-palvelujen tuottamisessa. Vasemmistoliiton ryhmä oli kokonaisuudessaan kiiruhtamisen kannalla. Asia tullee esiin siis lokakuun kokouksessa.

Toinen keskustelua herättänyt asia oli kaupungin sisäilmatyöryhmän raportti. Valtuutetut ihmettelivät, miksi samoja rakennuksia korjataan jatkuvasti ja miksi ongelmiin reagoiminen kestää niin kauan. Päästiinpä sivuamaan kouluverkkoselvitystäkin vaikka se ei asialistalla vielä ollutkaan.

Yllättäen keskustelua käytiin myös Oulun Ammattikorkeakoulu Oy:n osakkeista, joita päätimme hankkia esityksen mukaisesti 100 000 eurolla. Useampia valtuutettu epäili sijoituksen kannattavuutta, sillä kokemuksia ammattikorkeakoulun toiminnasta (nuorisokoulutuksen sisäänoton lakkauttaminen, toiminnan supistaminen) Raahessa ei pidetä kovin rohkaisevina. Toisilla suilla vakuutettiin kuitenkin, että yhteys ammattikorkeakouluun kannattaa säilyttää tutkimus- ja kehitystoiminnan vuoksi. 100 000 eurolla saa ymmärtääkseni vajaan prosentin osuuden. Hallituksessa on ei-oululaisille yksi paikka, joten yhdeksän muun osakkaan edustus hallituksessa jää aika satunnaiseksi.

Aloitevastauksissa käsittelimme muun muassa vasemmistovaltuutetun aloitteen välttää hankintoja yhtiöiltä, joilla on kytkentöjä veroparatiiseihin. Aloitevastauksessa todettiin yhteenvetona, että "mikäli valtuusto päättää, että Raahen kaupungin tulee välttää hankintoja yrityksiltä, joilla on yhteyksiä veroparatiiseihin, tulee valtuuston myös päättää niistä toimenpiteistä, joihin meidät hankintapalveluissa velvoitetaan päätöksen toteuttamiseksi. [...] Rikkomatta voimassa olevia hankintalain säännöstöjä voimme lisätä tarjouspyyntöön kohdan, jossa tarjoajan tulee antaa vapaamuotoinen kuvaus mahdollisista kytkennöistään veroparatiiseihin."

Palvelutuotannon johtoryhmä on hieman ennen kokousta todennut, että kaupunginvaltuustoon valmistellaan päätettäväksi tarjouspyyntöihin liitettävä lauseke,jolla pyritään selvittämään tarjoajan mahdollinen kytkentä veroparatiiseihin. Tätä ei kuitenkaan aloitevastauksessa mainittu vaan aloite vain todettiin loppuunkäsitellyksi. Tämä on osin merkityksetön muotoseikka, mutta haluaisin, että aloitteita käsitellessä merkittäisiin pöytäkirjaan kaikki ne toimet, joihin aloitteen pohjalta todellisuudessa ryhdytään. Näin toimenpiteet olisivat myös valtuuston tasolla velvoittavia.

Sain kokouksessa myös vastauksen kysymykseeni matkailutoimiston palveluista. Reaaliaikaista raportointia voi lueskella Facebookista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat