Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 24.6.2013

Kevätkauden viimeinen valtuuston kokous keskittyi tilinpäätöksiin ja kaavoihin.

Hyväksyttävinä olivat niin Raahen kaupungin ja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän kuin vuodenvaihteessa lakanneen Vihannin kunnan tilinpäätökset. Hyvinvointikuntayhtymän osalta toistimme vanhat vaatimuksemme yhtymän purkamisesta ja vallan palauttamisesta kaupunginvaltuustolle. Demarit ovat samoilla linjoilla. Keskustan puheenvuorossa uskottiin kuntayhtymän kehittämiseen ja Kokoomuksen puheissa suhtauduttiin vielä avoimesti eri vaihtoehtoihin.

Kaupungin taloutta kauhistelivat kaikki kuorossa. Positiivisia asioita kuitenkin tapahtuu jatkuvasti ja niitä yritettiin Vasemmiston ryhmäpuheenvuoroonkin koota. Ihan pieninä elonmerkkeinä voisi mainita kaupunginhallituksesta alkaneen siirtymän sähköiseen asiakirjahallintaan sekä kaupungin nettisivuille ilmaantuneen uuden sloganin, joka antaa jo pohjaa kiinnostavan tarinan rakentamiselle.

Tämän vuoden taloustilanteesta todettiin, että kaikki kuusi kriisikuntakriteeriä täyttyvät nyt ensimmäistä kertaa. Henkilöstöraporteista demarien ryhmäpuheenvuorossa huomautettiin, kuinka harva kaupungin henkilökunnasta (40%) käy kehityskeskustelun vuoden aikana. Täydelle tai osittaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle on siirtynyt lähes viidennes eläköityneistä. Samalla ulkoistetun työterveyden kulut paukkuvat niin kaupungilla kuin hyvinvointikuntayhtymässä. Myös työhyvinvointikyselyjen vastaajamäärät ovat turhan alhaiset. Kuntayhtymän puolella heistäkin vain puolet suosittelisi työpaikkaansa muille.

Kaava-asioissa hyväksyimme Pyhtilänkankaan asemakaavan. Kuten moneen kertaan kokouksessa mainittiin, uusi asuinalue yhdistää lopullisesti Pattijoen ja Raahen, jotka liittyivät uudeksi Raaheksi vuonna 2003. Kehua retostimme kaavasuunnitelmiin kirjattuja tavoitteita erilaisten elintapojen tukemisesta ja sosiaalisesta sekoittumisesta.

Itse pidin ryhmäpuheenvuoron tuulivoimakaavasta. Näyttää siltä, että tuulivoiman kaavoittamisessa kehitytään ja kaupunkilaisten tahto osataan ottaa jo huomioon. Toivottavasti muissakin meneillään olevissa kaavahankkeissa työ on yhtä perusteellista.

Toisen kerran intouduin puhumaan, kun päätimme lisämäärärahan myöntämisestä kunnallistekniikan rakentamiseen alueelle, jonka asemakaavasta päätimme aivan äskettäin. Kaava ei ole ehtinyt saada lainvoimaa, joten arvostelimme kollegan kanssa sitä, ettei päätösteksteissä mainita asian keskeneräisyyttä eikä siten anneta kaupunkilaisille tarkkaa kuvaa päätösten toteuttamisesta. (Kirjoitin asiasta aiemminkin.)

Aloitteita en tehnyt itse, mutta nimeni kirjoitin vasemmistovaltuutetun aloitteeseen, jossa esitettiin nettipohjaisten osallistumiskanavien käyttöönottoa. Ainakin kaupungin strategiatyössä täytyy kuntalaisdemokratian keinot käydä kunnolla lävitse. Perussuomalaiset tekivät puolestaan aloitteen elinkaarimallin käyttöönotosta kaupungin rakennushankkeissa. Yksityistämishuuma etenee monella eri nimellä, sillä Raahessa on nyt menossa myös palveluseteliselvitys.

Kokous oli siitä poikkeuksellinen, ettei pöydille ollut jaettu mitään lobbausmateriaalia. Vaikea kyllä uskoa, että korvaankuiskuttelijat olisivat jääneet lomalle ennen luottamushenkilöitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat