Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 29.4.2013

Kaupunginvaltuuston kokous nosti tällä kertaa pintaan kuntalaisviestinnän, alibudjetoinnin ja valtuustoaloitteet.

Asialistalla ei ollut mitään erityisen tunteita herättävää, mutta tunteita toki koettiin. Ensin äänestettiin rakennusfirman kanssa tehtävästä yhteistoimintasopimuksesta, jota Vasemmistoliiton ryhmä olisi halunnut lykätä siihen asti, että oikaisuvaatimukset kyseessä olevan alueen asemakaavasta on ratkaistu. Hävisimme pöydällepano- ja hylkäämisäänestykset.

Toisessa teollisuusrakentamiseen liittyvässä määrärahapäätöksessä ryhmämme olisi halunnut lisätä päätökseen maininnan, ettei rakentamista aloiteta ennen kuin kaava on saanut lainvoiman eli tästäkin tehty oikaisuvaatimus on käsitelty. Vaikka esittämämme kirjaus ei olisi muuttanut päätöstä oleellisesti mitenkään, muut ryhmät vastustivat kirjausta niin ponnekkaasti, että esitys vedettiin pois. Itse olin valmistautunut äänestämään tyhjää, sen verran naurettavalta tilanne tuntui.

On selvää, ettei rakennustöitä aloiteta lainvastaisesti eikä valtuutetuilla ole syitä epäillä virkavastuullisten sellaista suunnittelevan. Kaikille tämä ei kuitenkaan ole välttämättä selvää, ja kaupungin toimielinten päätösteksteissä pitäisi huomioida myös kuntalaisviestintä. Itsestäänselvyyksien kirjaaminen on hyvää viestintää varsinkin asioissa, joihin liittyy oikaisuvaatimuksia ja ristiriitaisia intressejä. Tätä en saanut sanottua valtuustossa mutta jatkossa täytyy kiinnittää tähän huomiota, kun samankaltaisia tilanteita tulee eteen.

Kuittasimme myös Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän loppulaskun viime vuodelta. Budjetti ylittyi Raahen osalta lähes miljoonalla eurolla. Kuten yhtymän johtajakin toi esittelyssä esiin, kyseessä ei ole pelkästään yllättävistä menoista johtuva ylitys vaan syynä on myös liian tiukka budjetti. Googlasin nopeasti, mitä itseäni viisaammat ovat alibudjetoinnista kirjoittaneet, ja pidin siltä pohjalta lyhyen puheenvuoron, jossa varoittelin tietoisella alibudjetoinnilla rakennettavan uusia leikkaustarpeita, joilla lopulta perustellaan esimerkiksi yksityistämistarvetta.

Pitkään keskusteluttanut aihe olivat valtuutettujen tekemät aloitteet. Merkitsimme tiedoksi kahtena viime vuonna tehdyt aloitteet ja niiden käsittelyvaiheen. Liian monta aloitetta on vain hautautunut jonnekin saamatta edes vastausta. Tästä aiheesta olin valmistellut puheenvuoronkin, jossa ehdotin aloitesysteemin kehittämiseksi muun muassa seuraavaa:

Valtuustossa saa työjärjestyksen mukaan käsittelyyn asioita, kun tarpeeksi moni valtuutettu niin haluaa. Tätä periaatetta tulisi soveltaa myös aloitteisiin. Lisäksi pääsääntönä pitäisi olla, että aloitteet käsitellään kaupunginhallituksen lisäksi asiantuntijalautakunnassa eikä vain virkatyönä. Valtuustosta lähteneet aloitteet tulisi käsitellä viipymättä myös loppuun valtuustossa, mutta tähän puututtiinkin jo viime kokouksessa tehdyssä aloitteessa.

Tämän kokouksen aloitteissa Keskustan ryhmästä esitettiin hallinnon avoimuuteen liittyviä ehdotuksia. Itse kannatan lämpimästi muun muassa kokousten striimaamista nettiin, mikä aloitteeseen sisältyikin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat