Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Huomioita tutustumisretkeltä kaupunginhallitukseen

Istuin ensimmäisen kaupunginhallituksen kokoukseni, kun varsinainen jäsen reissasi Afrikkaan. Opin paljon uutta.

Opin esimerkiksi sen, että jotkin asiat ovat ei-julkisia mutta eivät sentään salaisia. Ei-julkiset muuttuvat julkisiksi heti, kun ne on käsitelty. Salaiset pysyvät salaisina ja niiden salaaminen pitää perustella. Raahessa ei-julkiset asiat tulostetaan keltaiselle paperille.

Sellaistakin sain tietää, että on ihan normaalia antaa yksityisten neuvotella kiinteistökauppojen hinnat alat, ja käyttää sitten kaupungin etuosto-oikeutta. Omaa tarjousta kaupungin ei kannata tehdä, koska pitäisi tarjota paljon isompia summia. En ihan ymmärtänyt tätä jälkimmäistä logiikkaa mutta niin vain kuulemma tehdään. Samoin vuokranantajana kaupunkia ohjaa aivan eri säännöt kuin muita. Tämä on helpompi ymmärtää, koska julkisella toimijalla on virkavastuunsa ja muut sellaiset. (Nämä huomiot liittyvät siis Raahen rautatieaseman kauppoihin, joihin hallitus päätti kuitenkin olla sekaantumatta.)

Sitten vielä opin, että kaupunginhallituksen kepulaispuheenjohtaja on aika tehokas ja dynaaminen kaveri. On nautinnollista kokoustaa, kun ei tule mitään kokoussähellystä (ei kyllä tullut muidenkaan osalta) ja asialliset asiat tulee asiallisesti hoidettua sopivasti huumorilla höystettynä. Anteliainta antia oli tietysti varsinaisen esityslistan jälkeen alkanut keskustelu ja tiedottaminen kaikenlaisista ajankohtaisista jutuista. Muun muassa puheenjohtajan terveiset sote-uudistusta käsitelleestä seminaarista opettivat kovasti.

Yletön puheenjohtajan kehuminen johtuu tietysti siitä, että hän otti voimakkaasti kantaa paperittomien kokousten puolesta. Jos kokousasiakirjat avattaisiin aidosti sähköiseen aikaan, olisi varmaan kaavoituskarttojakin helpompi tulkita. Ensimmäinen askel voisi olla niinkin pieni, että kokouspapereiden liitteetkin tallennettaisiin samaan paikkaan esityslistojen ja pöytäkirjojen kanssa. Joskus sitten ne omat läppärit tai täppärit kaikille. Puheenjohtaja aikoi edistää asiaa, jos ei muuta saisikaan aikaan kautensa aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Ensinmäisen kerran sitten suosittelen vasemmistoliiton jäsenen kirjoitusta. Tämä oli kuitenkin sen verran hyvä. Ja mielestäni olisi hyvä joskus vähän enemmänkin kiinnittää huomiota näihin kunnissa käytännössä oleviin "maantapoihin". Entisestä kotikaupungistani Valkeakoskelta on korviini kiirinyt melko hurjia tarinoita yksityisten maiden pakkolunastushaaveista (ryöstöhaaveista olisi ollut tarkempi ilmaisu, mutta ajattelin nyt kerrankin olla poliittisesti korrekti).

Käyttäjän peltokangas kuva
Niko Peltokangas

Kiitos suosittelusta. Tutustuin etuosto-oikeuteen nyt ensimmäistä kertaa, ja täytyy sanoa, että onhan se joskus perusteltua ottaa jotain yhteiseen omistukseen. Esimerkiksi juuri tämä asemanseudun olisi voinutkin ostaa, jos olisi rahaa myös kunnostaa se. Ihmetyttää vain uutta ihmettelijää tämä lainsäädäntö, joka ei edellytä kaupunkia osallistumaan alkuperäiseen tarjouskilpailuun. Ja on niitä ryöstötarinoita tosiaan Raahessakin, kun ensin ollaan jopa vakuutettu, ettei käytetä etuosto-oikeutta, ja sitten muutetaan mieltä, kun toinen on tehnyt isot investoinnit ja järjestelyt.

Toimituksen poiminnat