Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 28.1.2013

Lapaluodon sataman laajentamisen mahdollistava kaavamuutos hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa. Itse tein kaksi valtuustoaloitetta.

Valtuusto hyväksyi Lapaluodon sataman kaavan äänestäen selvin luvuin, 36-7. Perussuomalaiset vastustivat sitä koko ryhmän voimin, hajanaista vastustusta tuli demareilta ja vasureilta. Eniten vastustajia hiersi kaavaan liittyvä tielinjaus, jonka ajateltiin olevan liian lähellä asutusta, sekä sataman ja asutuksen välissä olevien viheralueiden kohtalon epävarmuus.

Itse äänestin kaavan hyväksymisen puolesta vaikka kokousennakossa valmistauduin vastustamaan. Ryhmäkokouksen keskustelu sekä kaavan valmistelijoiden kattavat alustukset valtuuston edessä vakuuttivat minut siitä, että asukkaita on kuunneltu kaavoitusprosessissa ja suunnitelmia muutettu saadun palautteen perusteella. Ryhmällemme kantautui myös viestiä, jonka mukaan lapaluotolaiset ovat tyytyväisempiä kaavaan kuin lehtitiedot antoivat ymmärtää.

Muut asiat eivät kokousta juuri keskusteluttaneet. Vihantilainen keskustalaisvaltuutettu kävi pöntössä perustelemassa, miksi osa vanhasta Vihannista pitäisi liittää Oulaisiin. Ennen Raahe-liitosta tehdyn aloitteen muut kannattajatkin olivat ilmeisesti tulleet toisiin ajatuksiin. Muutosesitys Raahen kaupungin lausuntoon valtionvarainministeriölle ei saanut keneltäkään kannatusta.

Hyvinvointikuntayhtymän hallintosäännön kanssa oli sattunut tulostus- tai muu sellainen moka, jonka vuoksi asia palautettiin käsittelyyn. Valtuutetuille lähetetystä asiakirjasta puuttui nimittäin useampi sivu.

Muutamien läpijuostujen henkilövalintojen jälkeen kuultiin vielä hyvinvointikuntayhtymän vastaus erään Vasemmistoliiton valtuutetun terveysaiheita käsitelleeseen kysymykseen. Sitten lahjoitettiin Raahen kirkon tornissa olevat (aikaa näyttävät) kellot seurakunnalle. Kellojen arvo taseessa on 45 000 euroa. Kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja paljasti, että lahjoituksen myötä kaupunki pääsee eroon kellojen ylläpitokuluista. Aika usein ne muuten näyttävätkin väärää aikaa.

Viimeisessä kokouskohdassa tein ensimmäiset valtuustoaloitteeni. Ensimmäinen käsittelee lapsen tulojen vaikutusta perheen toimeentulotukeen ja toinen opiskelijaperheiden päivähoitomaksuja.

***

Valtuutettujen pöydille oli jaettu myös lobbausmateriaalia. Taidenäyttelymainoksen lisäksi saimme SOSTE ry:n esitteen sekä Kuntatyönantaja-lehden uusimman numeron.

Viime viikolla myös Kuntaliitto lähetti luottamushenkilöille Vaikuttavuutta valtuustotyöhön - vastuullisuutta päätöksentekoon -kirjasen. Yhteystietonsa lähettämällä voi kuulemma varmistaa, että "juuri oikeaa kuntatietoa" tulee jatkossakin. Mielelläni otan jatkossakin vastaan näitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Alexius Manfelt

Niko hyvä, tietysti asiasi on mielenkiintoinen, mutta hyvin ei käy edes selville kenen kunnan valtuustosta on edes kyse. Kyllä se toki lukiessa selviää, mutta ei ihan heti. Onko nyt tämän jutun paikka oikeasti täällä? Voisit esim. käsitellä jotain erilliskysymystä, jolla on kyllä suurempi mielenkiinto. Olisit vaikka ottanut kantaa siihen kaikille valtuuteuille ja varavaltuuteille jetuun kirjaseen ja sen sisältämiin asioihin. Kiinnostus olisi ollut huomattavasti laajempi.

Käyttäjän peltokangas kuva
Niko Peltokangas

Heipä hei! Käytän tätä kanavaa tosiaan Raahen kunnallispolitiikan käsittelyyn ja raportointiin. Minun näkövinkkelistä ei ole eroa, julkaisenko juttuni täällä vai jossain muussa blogissani. Kunnan nimi tulee ilmi sekä blogini alaotsikosta että tuosta kuvan alta, mistä kävit varmaan tarkistamassa puolueenkin (tai niin minä yleensä teen). Jotkut mieltävät Puheenvuoro-palvelun jonkinlaiseksi yhteisöksi mutta minä en - enkä kirjoita sen jäsenille vaan niille, joita Raahen kunnallispolitiikka kiinnostaa.

Toimituksen poiminnat