Peltokangas Kunnallisia tarinoita Raahesta

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 10.12.2012

Yhdistyvän Raahen kaupunginvaltuusto vetäisi eilen työpäivän päälle vielä toisen, kun budjettikokous kesti lähes 8 ja puoli tuntia. Hyvinvointikuntayhtymän ja kaupungin budjetit saatiin hyväksyttyä.

Kolmetuntisen esittelyn ja keskustelun päätteeksi kuntayhtymän budjettiin äänestettiin Vasemmistoliiton esittämä 500 000 euron lisäys. Yli kahden miljoonan leikkauksia saatiin siis hieman inhimillistettyä. Tiukan äänestyksen (äänet 22-21) ratkaisi kokoomuslainen entinen ylilääkäri, joka äänesti vasureiden, demarien, persujen ja kristillisen kanssa lisäyksen puolesta.

Tappion kokenut Keskusta rankaisi sitten kaupungin budjettikäsittelyssä. Ryhmä esitti leikkauslistalla ollutta kotihoidontuen Raahe-lisän palauttamista talousarvioon (300 000 euroa) ja Piehingin koulun uudisrakennusprojektin jäädyttämistä, kunnes markkinaoikeus on ratkaissut urakoitsijan valinnasta tehdyn valituksen. Jälkimmäiseen sisältyi lisäksi esitys, jonka mukaan lautakunta voi päättää, mihin koululle varatut rahat käytetään.

Ryhmän esitys jäi epäselväksi monelle kepulaisvaltuutetullekin, jotka yrittivät vakuutella, ettei koulurahoja käytetä mihinkään muuhun eikä projektia jäädytetä muun vuoksi kuin oikeuskäsittelyn ajaksi. Todellisuudessa kaupunki on jo jäädyttänyt projektin mutta se säilytetään (myös valtuuston päätöksen jälkeen) investointisuunnitelmassa - onhan siihen haettu valtionosuuttakin. Hakemalla vielä valtuuston päätöksen jäädytykselle ja edellyttämällä asian tuomista takaisin valtuustoon, kun markkinaoikeus on päätöksensä tehnyt, Keskusta kumppaneineen haluaa selvästi vain torpata lopulta koko projektin. Tukea tuli kaikista muista ryhmistä paitsi Vasemmistoliitolta.

Siinä missä piehinkiläisten vasemmistolaisia puolustajia syyteltiin kyläpolitikoinnista, kepulaiset itse perustelivat päätöstään koulaisten vanhemmilta saamallaan hyvällä palautteella. Koululaisten kuljettaminen Pyhäjoen puolelle, Haapajoen koululle tai Rauhanyhdistykseltä vuokrattuihin tiloihin sopii hyvin heidän äänestäjilleen.

Ei tiukennuksia Raahe-lisään

Ennen kuin keskustalaisvaltuutetuille selvisi, ettei Piehingin koulurahoja voikaan vapauttaa muuhun käyttöön, esitystä ehdittiin muuttaa siten, ettei Raahe-lisän vaatimia rahoja lisätäkään budjettiin vaan ne otetaan sen sisältä. Tässä vaiheessa kepun ryhmässä vaadittiin jo kokoustaukoa, että "tietää, mitä tässä äänestetään", kuten kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi sittemmin valittu vihantilainen mainitsi. Kun asia sitten selvisi, esityksessä palattiin velkalinjalle, eli Keskusta esitti Raahe-lisän kattamista lainalla.

Raahe-lisä siis palautettiin ja Piehingin koulun rakentaminen tuplajäädytettiin. Ylimääräistä alle 2-vuotiaiden kotihoidontukea sentään maksetaan entisin kriteerein eikä esimerkiksi vaadita Keskustan alkuperäisen esityksen mukaan kaikkien lasten hoitamista kotona. Tämä vaatimus olikin räikeästi ristiriidassa sen kanssa, että kotihoidon tukemista perusteltiin alle 3-vuotiaiden tutkimuksin todistetulla edulla. Käytin itse puheenvuoron, jossa nostin esiin tämän ristiriidan ja todistelin sillä esityksen ideologisuutta. Toki se sellaiseksi myönnettiinkin.

Opetuslautakunta nuorten haltuun

Budjettien lisäksi hyväksyttiin muun muassa pari perussopimusten muutosta ja tukku henkilövalintoja. Kaupungin virallisista ilmoitustavoista päätettäessä lisäytin päätökseen maininnan, jonka mukaan Raahelainen-lehdessä lyhennettyinä julkaistavat ilmoitukset julkaistaan kokonaisuudessaan myös internetissä.

Omat luottamustehtäväni lisääntyivät kahdella, kun minut valittiin kaupunginhallituksen varajäseneksi ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajaksi. Huomionarvoista on, että kaikki vassareiden kolme paikkaa opetuslautakunnassa miehitettiin alle kolmekymppisillä. Näin voimme orientoitua kuntavaikuttamiseen yhdessä ja tukea toistemme työskentelyä hankkien ehkä samalla hyvää näkyvyyttä myös puolueelle.

Muutenkin vasemmistonuoret saivat hyvän edustuksen kaupungin elimiin. Toinenkin kaupunginhallituksen varajäsen on nuori, nuorisolautakunnan puheenjohtaja on 19-vuotias ja yksi jäsen on myös liikuntalautakunnassa. Varajäsenyyksiä tuli useampaankin lautakuntaan.

Raportoin jälleen kokousta suorana Facebookissa. Twitterissä tosin kerrottiin, että halveksin siten kansanvaltaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat